Odmietate neoliberálne postoje svojej krajiny? Pomôžeme vám do Ruska, ponúka Putin

NETKY.SK • 20 August 2024, 12:45 • 2 min
Odmietate neoliberálne postoje svojej krajiny? Pomôžeme vám do Ruska, ponúka Putin

MOSKVA - Rusko poskytne pomoc cudzincom, ktorí súznia s tradičnými ruskými duchovnými a morálnymi hodnotami a naopak odmietajú „neoliberálne“ postoje vlastnej krajiny. Výnos, ktorý im pomôže s presídlením do Ruska, potvrdil ruský prezident Vladimír Putin. Šéf Kremľa od februára 2022, kedy vyslal invázne vojská na Ukrajinu, zintenzívnil boj proti tomu, čo nazýva hodnotami Západu.

slovakia

left justify in out

Výnos, uverejnený v pondelok v on-line vestníku, umožňuje vo výnimočných prípadoch udeliť cudzincom a ľuďom bez štátnej príslušnosti povolenie na dočasný pobyt, a to bez dokladu potvrdzujúceho znalosť ruštiny, histórie alebo základov ruskej legislatívy. Dekrét to označuje za „humanitárnu pomoc“.

Politika krajiny, z ktorej sa ľudia chcú vysťahovať do Ruska, sa má podľa dokumentu zakladať na „deštruktívnych neoliberálnych ideologických postojoch, ktoré sú v rozpore s tradičnými ruskými duchovnými a morálnymi hodnotami“.

Zoznam krajín, ktoré svojim občanom vnucujú nezdravé postoje, podľa TASS vypracuje ruská vláda. Ruské ministerstvo zahraničia dostalo pokyn, aby od septembra začalo vydávať trojmesačné víza pre tých, ktorí o ne budú žiadať z morálnych dôvodov.

Portál Meduza pripomenul, že Putin v novembri 2022, niekoľko mesiacov po rozpútaní najväčšieho pozemného konfliktu v Európe od druhej svetovej vojny, schválil „základy štátnej politiky pre zachovanie a posilnenie tradičných ruských duchovných a morálnych hodnôt“. Zahŕňajú sedemnásť pojmov vrátane „vyšších morálnych ideálov“ alebo „historickej pamäte“.

Agentúra AFP skôr podotkla, že v posledných rokoch v súvislosti s údajnou "dekadenciou" západnej spoločnosti, ktorú Putin hlasno kritizuje, v Rusku silnie politická konzervatívna línia. Tú ďalej podporila ruská invázia na Ukrajinu, ktorú Kremeľ líči aj ako boj proti západným hodnotám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASS, AFP, Foto: Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies