Okenné clony v lietadle nechajte zatiahnuté, varuje čínske ministerstvo. Údajne ide o otázku bezpečnosti

NETKY.SK • 28 Jún 2024, 13:24 • 2 min
Okenné clony v lietadle nechajte zatiahnuté, varuje čínske ministerstvo. Údajne ide o otázku bezpečnosti

PEKING - Čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti varovalo cestujúcich, aby počas vzletu a pristátia na letiskách využívaných civilným i vojenským letectvom nevyťahovali okenné clony. Z okienok by totiž inak mohli robiť fotografie či videozáznamy, čo je vraj v rozpore s leteckou bezpečnosťou.

slovakia

left justify in out

Cieľom varovania, ktoré ministerstvo v pondelok zverejnilo na čínskej platforme WeChat (obdoba platformy X), bolo obmedziť únik citlivých vojenských informácií prostredníctvom fotografií a videí zhotovených cestujúcimi počas vzletu alebo pristátia na letiskách, informuje agentúra Bloomberg.

Podľa štatistík patrí takmer jedna tretina v súčasnosti prevádzkovaných letísk v krajine do kategórie vojensko-civilnej. Vzhľadom na to, že tieto letiská často využívajú dôležité vojenské vybavenie a vykonávajú sa na nich aj výcvikové úlohy, cestujúci v civilných lietadlách by sa mali riadiť príslušnými predpismi.

Ministerstvo v príspevku napríklad uviedlo, že cestujúci musia zatiahnuť slnečné clony podľa požiadaviek letušky a nesmú bez povolenia robiť fotografie, videá alebo dokonca nahrávať príslušný obsah na web. Ako varovanie uviedlo nedávny incident, keď bol cudzí štátny príslušník podozrivý z nelegálneho zhotovovania snímok z okna lietadla.

Iný let sa musel vrátiť kvôli bezpečnostnej kontrole po tom, čo cestujúci opakovane vytiahol tienidlo okna počas štartu, aby vyhotovil fotografie. "Cestujúci bol potom zadržaný na sedem dní," uviedlo ministerstvo.

Podľa amsterdamského letiska Schiphol sú cestujúci po celom svete často vyzývaní, aby mali počas vzletu a pristátia z bezpečnostných dôvodov okenné clony naopak vytiahnuté. Deje sa tak okrem iného preto, aby sa v prípade núdze mohli ľahšie evakuovať a aby záchranári mohli rozpoznať dym a požiar. Pravidlá sa však u jednotlivých leteckých spoločností líšia a nie sú upravené žiadnym zákonom.

Čínske ministerstvo je však striktné. „Zaistenie národnej bezpečnosti je zodpovednosťou a povinnosťou každého občana. Neoprávnené natáčanie vojenských objektov a zariadení predstavuje vážnu hrozbu pre národnú bezpečnosť,“ uzavrelo svoje webové vyhlásenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Bloomberg, Foto: reuters.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies