OpenAI chce vo vyhľadávaní konkurovať Googlu. Existujú však aj iné alternatívy

NETKY.SK • 6 August 2024, 12:38 • 2 min
OpenAI chce vo vyhľadávaní konkurovať Googlu. Existujú však aj iné alternatívy

Spoločnosť OpenAI, ktorá vyvinula umelú inteligenciu ChatGPT, začala testovať novú platformu vyhľadávania SearchGPT. Chystajú sa priniesť alternatívu ku Google.

slovakia

left justify in out

V úvodnej informácii napísanej samotnou umelou inteligenciou sa uvádza, že spočiatku bude projekt obmedzený na malú skupinu vybraných používateľov. Cieľom je skombinovať jazykové modely umelej inteligencie s informáciami pochádzajúcimi z internetu.

Tvorcovia nového prístupu k vyhľadávaniu dúfajú, že konverzačné schopnosti súčasnej umelej inteligencie umožnia v spolupráci s okamžitými informáciami z internetu priniesť výsledky vyhľadávania rýchlejšie a efektívnejšie. Hlavným nástrojom bude upresňovanie cieľa hľadania dialógom.

Predpokladá sa, že tento model bude v konečnom dôsledku zaintegrovaný aj do konverzačného módu ChatGPT.   

Jeden Google vládne všetkým

V súčasnosti dominuje internetovému vyhľadávaniu Google. Na trhu USA má v počítačoch skoro 80-percentné zastúpenie. V mobilných zariadeniach, a to aj vďaka tomu, že Android, jeden z operačných systémov pre telefóny, je priamo od Googlu, dosahuje viac ako 95 percent.

Slovo „gúgliť“ sa tak ako ekvivalent „vyhľadať na internete“ dostáva pomaly aj do kodifikovanej slovnej zásoby slovenčiny.

Toto postavenie umožňuje firme Alphabet vlastniacej značku Google nielen zarábať zaujímavé sumy, v prvom kvartáli to bolo skoro päťdesiat miliárd dolárov, ale aj výrazne ovplyvňovať tón verejnej diskusie.

Napríklad tým, že sa utlmia informácie o atentáte na bývalého prezidenta USA a súčasného kandidáta na túto funkciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Statista, E Marketer, Foto: Business Insider / NurPhoto / Getty Images / Jonathan Raa
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies