OpenAI na rozcestí: Po odchodoch vrcholových manažérov zvažuje prechod na for-profit podnikanie

NETKY.SK • 26 September 2024, 15:20 • 2 min
OpenAI na rozcestí: Po odchodoch vrcholových manažérov zvažuje prechod na for-profit podnikanie

OpenAI zvažuje prechod na for-profit podnikanie, čo prichádza po odchode hlavnej technologickej riaditeľky Miry Muratiovej po šiestich a pol rokoch vo firme. Krátko po nej oznámili svoj odchod aj výkonný riaditeľ pre výskum Bob McGrew a viceprezident pre výskum Barret Zoph.

slovakia

left justify in out

V stredu skončili traja najvyšší technickí predstavitelia spoločnosti OpenAI podporovanej Microsoftom, čo je posledný zo série odchodov vedúcich pracovníkov v tomto roku, ktorý nastal v čase zmien v spoločnosti ChatGPT. Technologická riaditeľka Mira Muratiová, viceprezident pre výskum Barret Zoph a riaditeľ pre výskum Bob McGrew oznámili svoj odchod prostredníctvom X v stredu popoludní.

Startupová spoločnosť so sídlom v San Franciscu rokuje o novom kole financovania vo výške 6,5 miliardy dolárov, ktoré by spoločnosť ocenilo na 150 miliárd dolárov, pod podmienkou, že spoločnosť zmení svoju podnikovú štruktúru.

Podľa zdroja, ktorý si želal zostať v anonymite, pretože rozhovory ešte prebiehajú, predstavenstvo spoločnosti OpenAI zvažuje plány na reštrukturalizáciu firmy na ziskovú spoločnosť. Spoločnosť si ponechá svoj neziskový segment ako samostatný subjekt, uviedol zdroj.

Táto štruktúra by bola pre investorov jednoduchšia a zamestnancom OpenAI by uľahčila realizáciu likvidity, dodal zdroj. Kolo financovania ešte nebolo uzavreté a spoločnosť ho práve dokončuje.

Muratiová v správe pre spoločnosť napísala, že "odchádzam, pretože si chcem vytvoriť čas a priestor na vlastný prieskum". Uviedla, že sa sústredí na zabezpečenie "hladkého prechodu""Po dlhom premýšľaní som urobila ťažké rozhodnutie opustiť OpenAI," napísala v správe, ktorú zverejnila aj na sociálnej sieti X. "Nikdy nie je ideálny čas na odchod z miesta, ktoré si človek cení, ale tento moment je správny."

Správa o týchto rokovaniach prichádza po tom, čo technologická riaditeľka spoločnosti OpenAI Mira Muratiová v stredu oznámila, že po šesť a pol roku zo spoločnosti odchádza.
Správa o týchto rokovaniach prichádza po tom, čo technologická riaditeľka spoločnosti OpenAI Mira Muratiová v stredu oznámila, že po šesť a pol roku zo spoločnosti odchádza.
Zdroj: CNN / AFP / Getty Images / Patrick T. Fallon

Nebolo jasné, či odchod vedúcich pracovníkov môže ovplyvniť prebiehajúce získavanie finančných prostriedkov. Niektoré dokumenty o získavaní finančných prostriedkov obsahujú doložku o "podstatnej nepriaznivej zmene", ktorá umožňuje investorom odstúpiť od dohody, ak sa v spoločnosti vyskytne niečo, čo by mohlo mať významný negatívny vplyv.

"Načasovanie Muratiovej rozhodnutia bolo také, že malo zmysel urobiť to všetko naraz, aby sme mohli spoločne pracovať na hladkom odovzdaní vedenia ďalšej generácii," napísal generálny riaditeľ spoločnosti OpenAI Sam Altman.

Ide o posledného vysokopostaveného manažéra, ktorý odišiel zo spoločnosti OpenAI, ktorá od vydania chatbota ChatGPT koncom roka 2022 zaznamenala prudký nárast popularity a hodnoty. Spoluzakladateľ OpenAI Ilja Sutskever a bývalý vedúci bezpečnosti Jan Leike oznámili svoj odchod v máji. Spoluzakladateľ John Schulman minulý mesiac uviedol, že odchádza do konkurenčnej spoločnosti Anthropic.

Podľa zdrojov oboznámených so situáciou, ktoré si neželali byť menované, pretože podrobnosti o tomto kole neboli zverejnené, spoločnosť OpenAI, ktorú podporuje spoločnosť Microsoft, v súčasnosti usiluje o získanie finančných prostriedkov, ktoré by ju ocenili na viac ako 150 miliárd USD. Toto kolo vedie spoločnosť Thrive Capital, ktorá plánuje investovať 1 miliardu USD, a plánuje sa pripojiť aj spoločnosť Tiger Global.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNBC, Reuters, Foto: CoinGeek
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies