Orionidy: Jesenné nebeské divadlo vrcholí 21. a 22. októbra +VIDEO

NETKY.SK • 19 Október 2024, 13:35 • 2 min
Orionidy: Jesenné nebeské divadlo vrcholí 21. a 22. októbra +VIDEO

Po polárnej žiare a supersplne nás jeseň obdarí ďalším nebeským úkazom – meteorickým rojom Orionidy. Tento dlhší roj, aktívny od 2. októbra do 7. novembra, dosiahne svoj vrchol v noci 21. a 22. októbra, keď na nočnej oblohe ponúkne úchvatné meteorické spŕšky.

slovakia

left justify in out

Jeseň nám po nádhernej polárnej žiare, kométe a supersplne prináša ďalšie úchvatné nebeské divadlo – meteorický roj Orionidy.

Orionidy sú jedným z najdlhších meteorických rojov, ktorý môžeme sledovať od 2. októbra do 7. novembra. Vrchol tohto roja nastáva obvykle 21. alebo 22. októbra, no pozorovanie sa väčšinou dá uskutočniť až neskoro v noci, čo môže byť pre niektorých nevýhodné.

 

Halleyho kométa ako zdroj Orionid

Meteorické spŕšky vznikajú z prachových častíc, ktoré zanechali kométy počas svojej cesty. Slnko zohrieva ľad komét, čo spôsobuje, že sa mení na plyn a spolu s ním sa uvoľňujú prachové častice a drobné kamienky.
Slnečný vietor a tlak plynu spôsobujú zmenu dráhy týchto prachových častíc, avšak väčšina z nich sa od dráhy kométy veľmi nevzdiali a vytvárajú mrak, ktorý Zem každoročne v rovnakom čase prechádza.

Keď sa Zem stretne s týmto oblakom, prachové častice zhoria v našej atmosfére, čo vytvára úchvatné záblesky viditeľné na oblohe.

Orionidy sú jedným z dvoch meteorických rojov, ktoré pochádzajú z Halleyovej kométy. Napriek tomu, že táto kométa je už za Neptúnom a práve minula svoj najvzdialenejší bod od Slnka, oba roje z nej – Orionidy aj Eta Aquaridy – sú stále aktívne.

 

Orion ako vodítko

Roj Orionidy sa dá ľahko rozoznať, pretože vyžaruje zo súhvezdia Orion, podľa ktorého aj dostal svoje meno. Orion je výhodne viditeľný pre väčšinu sveta, čo umožňuje sledovať roj takmer z akejkoľvek lokality.
Meteorické roje majú rôzne vlastnosti, ako je rýchlosť, jasnosť či farba meteorov. Niektoré roje ponúkajú nádherné krátke ohňostroje, zatiaľ čo iné vybuchujú nepredvídateľne.
Hoci Orionidy nedosahujú intenzitu troch najväčších rojov – Geminidov, Kvadrantíd a Perzeíd, v posledných rokoch pozorovacie kamery zaznamenali výraznú aktivitu Orionid práve 21. a 22. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: iMeteo, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies