Oslabená Bezpečnostná rada OSN: Pellegrini vyzýva na obnovu dôvery a rešpektovanie medzinárodného práva

NETKY.SK • 26 September 2024, 08:21 • 2 min
Oslabená Bezpečnostná rada OSN: Pellegrini vyzýva na obnovu dôvery a rešpektovanie medzinárodného práva

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN je v kríze pre vnútorné rozpory, časté vetovanie kľúčových rezolúcií a uprednostňovanie mocenskej politiky pred mierovými riešeniami, upozornil prezident SR Peter Pellegrini. V dôsledku toho dochádza k strate dôvery členských štátov v schopnosť BR OSN riešiť globálne konflikty, čo sa prejavuje aj na prebiehajúcich krízach, vrátane vojny na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) čelí vážnym výzvam, ktoré narúšajú jej schopnosť efektívne reagovať na medzinárodné krízy.

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini počas otvorenej diskusie svetových lídrov v rámci zasadnutia BR OSN v New Yorku poukázal na fakt, že interné konflikty v rámci rady, časté vetovanie kľúčových rezolúcií a mocenská politika uprednostňovaná pred mierovými riešeniami sú hlavnými dôvodmi oslabenia dôvery členských štátov OSN.

Táto situácia vedie k obmedzeniu schopnosti BR OSN adekvátne riešiť bezpečnostné otázky vo svete a zabezpečiť mier.

Pellegrini zdôraznil, že rozdelenie v rámci BR OSN prispelo k vypuknutiu vojny na Ukrajine, čo je obzvlášť znepokojujúce pre Slovensko ako bezprostredného suseda tejto krajiny. Prezident pripomenul, že napriek tomu, že väčšina členských štátov OSN opakovane odsúdila pokračujúcu agresiu Ruska, vojenský konflikt pokračuje ďalej.

"Nerobíme však krok späť len na Ukrajine," varoval Pellegrini, "ale aj v iných konfliktoch, ako sú tie v Páse Gazy, Mali, Mjanmarsku či Sudáne."

Podľa Pellegriniho sú v súčasnosti ohrozené základné princípy medzinárodnej spolupráce, na ktorých bola vybudovaná bezpečnostná architektúra po druhej svetovej vojne. Tieto zásady, ako sú rešpektovanie štátnej suverenity a dodržiavanie medzinárodného práva, boli piliermi globálneho mieru a stability.

Ak sa ich dodržiavanie oslabí, môže dôjsť k destabilizácii svetového poriadku a vzniku chaosu a násilia. "Pre Slovensko, dlhodobého a pevného zástancu multilateralizmu, je to neprijateľné," podčiarkol Pellegrini.

V rámci svojho prejavu prezident vyzdvihol dôležitosť dodržiavania medzinárodne uznaných štátnych hraníc a kritizoval niektoré krajiny – bez toho, aby ich konkrétne menoval – za nerešpektovanie noriem OSN a Svetovej obchodnej organizácie.

"Veľkí hráči si nesmú len tak robiť, čo sa im hodí," zdôraznil a tým apeloval na nevyhnutnosť väčšej zodpovednosti mocností pri riešení globálnych problémov.

Na záver svojho vystúpenia Pellegrini varoval pred opakovaním chýb z minulosti. "Trpké ponaučenia z minulosti nám hovoria, že odhodlaný agresor sa nedá len tak uchlácholiť," upozornil a položil rečnícku otázku, koľko krajín by dnes bolo ochotných podpísať Chartu OSN tak, ako ju ratifikovali pred 79 rokmi.

Týmto vyjadrením upozornil na nebezpečenstvo rastúcej neochoty svetových lídrov dodržiavať princípy zakotvené v tejto kľúčovej dohode, ktorá tvorí základ súčasného medzinárodného poriadku.

Pellegriniho prejav tak vyznieva ako apel na urgentnú reformu a posilnenie úlohy BR OSN, ktorá by mala viac reflektovať súčasné geopolitické výzvy. Ak má BR OSN naďalej plniť svoju úlohu pri zachovaní svetového mieru a stability, je nevyhnutné, aby sa posilnila spolupráca medzi členskými štátmi, prekonali sa vnútorné rozpory a zabezpečilo sa efektívnejšie presadzovanie medzinárodného práva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Peter Pellegrini, Foto: FB/Peter Pellegrini
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies