Oslavy 80. výročia SNP vo Zvolene: Historické rekonštrukcie a čestné pocty

NETKY.SK • 31 August 2024, 10:00 • 2 min
Oslavy 80. výročia SNP vo Zvolene: Historické rekonštrukcie a čestné pocty

Vo Zvolene sa dnes konajú oslavy 80. výročia SNP, ktoré zahŕňajú pôsobivú rekonštrukciu bojov s pancierovým vlakom Štefánik. Program začína prehliadkou historických vozidiel a pokračuje sprievodnými podujatiami, ako sú filmy a diskusie. Súčasťou osláv bude aj odhalenie pamätnej tabule čestnému občanovi Janovi Bezroukovi, ktorý zomrel počas vojnového odboja.

slovakia

left justify in out

Oslavy 80. výročia SNP, ktoré sa uskutočnia v sobotu vo Zvolene, prinesú aj rekonštrukciu skutočných bojov z Povstania.

Na zvolenskom námestí proti jednotkám nacistického Nemecka bojovať bude aj pancierový vlak Štefánik.
Program osláv SNP vo Zvolene sa začne o 10.00 hod. prehliadkou historických vozidiel z obdobia 30. až 50. rokov 20. storočia.

Hlavnou témou osláv budú povstalecké pancierové vlaky, ktoré pochádzali z dielní zvolenských Železničných opravovní a strojární.

Návštevníci sa budú môcť tešiť na rekonštrukciu bojov z Povstania, kde jeden z týchto vlakov vystúpi.

Na zvolenskom námestí sa predstavia aj veľké modely vojenskej techniky.
"Tému pancierových vlakov sme si vybrali aj ako signál kompetentným, že replika jedného z nich teraz chátra pod zvolenským zámkom. Je to národná kultúrna pamiatka a na to, aby aj naďalej pripomínala slávnu povstaleckú históriu, je potrebná štátna pomoc pri jej oprave. Celková rekonštrukcia by stála takmer 800-tisíc eur, no bohužiaľ, nevyhovuje žiadnej schéme financovania, o ktoré sme žiadali," uviedol primátor Vladimír Maňka.


V rámci osláv bude pripravený aj sprievodný program venovaný pancierovým vlakom, vrátane filmov a diskusie s odborníkmi v priestoroch Starej radnice.

Celodenný program uzavrie o 20.00 hod. lampiónový sprievod organizovaný Spoločnosťou M. R. Štefánika.

Súčasťou osláv bude aj odhalenie pamätnej tabule čestnému občanovi mesta Janovi Bezroukovi, ktorý neprežil vypočúvanie nacistickým komandom.
"Počas celej vojny sa rôznymi spôsobmi angažoval v odboji. Jeho smrťou skončila pomoc, ktorú poskytoval ukrývajúcim sa partizánskym skupinám," povedala Ľubica Miľanová, zodpovedná za pamiatkový fond mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: zvolen.sk, Foto: daibau.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies