AKTUALIZOVANÉ Oslavy SNP: Bezpečnostné opatrenia a pokyny + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 28 August 2024, 12:49 • 4 min
AKTUALIZOVANÉ Oslavy SNP: Bezpečnostné opatrenia a pokyny + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - V súvislosti s oslavami 80. výročia Slovenského národného povstania, ktoré sa uskutočnia v Banskej Bystrici, prijala polícia rozsiahle bezpečnostné opatrenia. Cieľom týchto opatrení je zabezpečiť ochranu občanov, verejného poriadku, ako aj plynulosti cestnej premávky.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na to, že Slovenské národné povstanie patrí medzi najvýznamnejšie udalosti v histórii a v dejinách Slovenskej republiky, som rád, že si ju pripomíname aj v takomto veľkolepom štýle a úlohou Ministerstva vnútra aj Policajného zboru je zabezpečiť bezpečnosť všetkých zúčastnených, ale aj celého mesta a okolia Banskej Bystrice. Zo strany polície je zabezpečený zvýšený výkon všetkých zložiek polície, teda polície poriadkovej, dopravnej,  kriminálnej či železničnej," uviedol na tlačovej konferencii k bezpečnostným opatreniam počas pripravovaných osláv SNP minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok.

"Policajti sa zamerajú na okolité priestory Pamätníka SNP, centrum mesta a širšie okolie, aby zabezpečili ochranu života, zdravia a majetku občanov," dodal minister vnútra.

Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR (ÚOÚČ a DM MV SR) aktívne participuje na prípravách aj samotných oslavách. Jeho hlavnou úlohou bude zabezpečenie bezpečnosti prezidenta SR, predsedu vlády SR a ďalších vysokopostavených predstaviteľov štátu.

V spolupráci s ostatnými bezpečnostnými zložkami bude ÚOÚČ a DM MV SR zabezpečovať aj celkovú bezpečnosť podujatia, vrátane ochrany verejnosti, ktorá sa na oslavách zúčastní. Medzi preventívne opatrenia patrí kontrola vstupu, bezpečnostné prehliadky a monitorovanie potenciálnych hrozieb. 

Policajný viceprezident vyhlásil, že na oslavách organizátori očakávajú 40 000 až 50 000 návštevníkov. Ako potvrdil, v prevádzke by malo byť 20 kontrolných brán umiestnených na troch vstupoch do areálu osláv. Každá brána by mala skontrolovať 800 až 900 osôb za hodinu.

Na zabezpečenie rýchleho a efektívneho zásahu v prípade akýchkoľvek incidentov bude nasadená dronová a antidronová technika. Pre civilné obyvateľstvo je počas osláv využívanie dronov prísne zakázané.

Súčasťou opatrení sú aj dočasné obmedzenia v doprave, o ktorých informoval Krajský dopravný inšpektorát na tlačovej konferencii v piatok 23. augusta 2024.

Polícia bude nepretržite monitorovať bezpečnostnú situáciu v Banskej Bystrici a podľa vývoja situácie je pripravená prijať potrebné opatrenia. Operačné stredisko polície bolo pre tieto účely rozšírené, čo umožní plynulé zabezpečenie zvýšeného výkonu služieb.

Polícia sa zúčastní aj sprievodných programov počas osláv, kde budú prezentované statické a dynamické ukážky. V rámci podujatia bude tiež prebiehať náborová činnosť pre potenciálnych nových uchádzačov o prácu v Policajnom zbore.

"Samozrejme, na toto podujatie odporúčam nebrať predmety, ktoré by mohli byť nebezpečné pre ľudí zúčastňujúcich sa na ňom. Sú to nože alebo predmety, ktoré by mohli spôsobiť nejaké zranenie," upozornil Polakovič.

Návštevníci osláv by podľa neho mali pre očakávané vysoké teploty dbať najmä na pitný režim. Stánky s občerstvením sa budú nachádzať aj v areáli, doplnil Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies