OSN: Ak sa bude očkovanie naďalej odkladať, hrozí v Gaze riziko šírenia detskej obrny + VIDEO

NETKY.SK • 25 Október 2024, 17:15 • 2 min
OSN: Ak sa bude očkovanie naďalej odkladať, hrozí v Gaze riziko šírenia detskej obrny + VIDEO

GAZA - V pásme Gazy je potrebné okamžité prímerie, pretože enkláva čelí ďalšej hrozbe šírenia detskej obrny, ak sa bude v obliehanej severnej časti Gazy naďalej odkladať záverečná fáza očkovacej kampane, uviedol vo štvrtok humanitárny predstaviteľ OSN.

slovakia

left justify in out

Tretia a posledná fáza očkovacej kampane proti detskej obrne, ktorá sa mala začať v stredu v severnej časti Gazy, musela byť odložená z dôvodu stupňujúceho sa násilia, intenzívneho bombardovania, príkazov na hromadné vysídľovanie a nedostatku zabezpečených humanitárnych prestávok.

"Je nevyhnutné zastaviť epidémiu detskej obrny v Gaze skôr, ako ochrnú ďalšie deti a vírus sa rozšíri," povedala Louise Wateridgeová, hovorkyňa agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). "Očkovacia kampaň musí byť na severe uľahčená prostredníctvom zavedenia humanitárnych pauz."

Súčasné podmienky vrátane pokračujúcich útokov na civilnú infraštruktúru naďalej ohrozujú bezpečnosť a pohyb ľudí v severnej časti Gazy, čo znemožňuje rodinám bezpečne priviesť svoje deti na očkovanie a zdravotníckym pracovníkom pracovať, uviedol Wateridge.

Od začiatku druhého kola očkovacej kampane proti detskej obrne 14. októbra bolo v centrálnej a južnej časti Gazy úspešne zaočkovaných 442 855 detí vo veku do 10 rokov, čo predstavuje 94 % cieľovej hodnoty v týchto oblastiach.

Na prerušenie prenosu je potrebné, aby sa po prvom kole očkovania podrobilo druhému očkovaniu najmenej 90 % všetkých detí v každej komunite a štvrti, vrátane viac ako 119 000 detí v severnej časti Gazy. 

Hovorca uviedol, že ľudia v severnej časti Gazy zažívajú extrémne utrpenie, "strašnú mieru smrti, zranení a ničenia".

Ľudia sa zhromažďujú pred zrútenou budovou, keď sa pokúšajú vyslobodiť muža spod trosiek po izraelskom bombardovaní vo štvrti Saftawi v Džabalií na severe pásma Gazy 15. októbra.
Ľudia sa zhromažďujú pred zrútenou budovou, keď sa pokúšajú vyslobodiť muža spod trosiek po izraelskom bombardovaní vo štvrti Saftawi v Džabalií na severe pásma Gazy 15. októbra.
Zdroj: NPR / AFP / Omar Al-Qattaa

Viac ako 400 000 ľudí zostáva uväznených na severe krajiny, kde Izrael zintenzívnil ofenzívu proti militantom Hamasu. Už tri týždne sa na sever nedostávajú žiadne potraviny ani pomoc a nie sú tam žiadne trhy ani obchody s potravinami. Vojenská ofenzíva odrezala aj prístup k základným potrebám na prežitie vrátane vody.

Úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) vo štvrtok informoval, že rodiny v Tel Al Zaatare, severovýchodne od utečeneckého tábora Džabalja, ako aj západne od tábora v Al Faluji, zostávajú uväznené a nemôžu sa pohnúť. Odhaduje sa, že v Džabálii zostáva 50 000 až 70 000 ľudí.

Izraelské orgány začiatkom tohto týždňa zamietli žiadosť partnerov OSN o dodanie 23 000 litrov paliva do severnej provincie Gazy.

Palestínska civilná obrana uviedla, že jej operácie sa v severnej časti provincie Gaza úplne zastavili, takže všetci obyvatelia zostali bez humanitárnych záchranných služieb.

Od 6. októbra, keď sa začala izraelská pozemná ofenzíva na severe, bolo podľa odhadov OCHA zo severnej časti provincie Gaza do mesta Gaza vysídlených približne 63 000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: NBC News / AFP / Omar Al-Qattaa
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies