NEW YORK - Pod bezpečnosťou potravín treba chápať absenciu - alebo aspoň prijateľnú a bezpečnú úroveň - rizík, ktoré by po konzumácií potravín mohli poškodiť či ohroziť zdravie spotrebiteľa.
Riziká ohrozujúce zdravie konzumenta potravín majú mikrobiologický, chemický či fyzický charakter a sú voľným okom neviditeľné: ide o baktérie, vírusy alebo o rezíduá pesticídov.
Uviedla to Organizácia Spojených národov pri príležitosti Svetového dňa bezpečnosti potravín, ktorý pripadá na 7. júna. V roku 2019 sa pripomína prvýkrát a OSN na tento deň zvolila tému Bezpečnosť potravín je vecou každého.
Ako ďalej zdôraznila OSN na svojej webovej stránke, spôsob, akým sa potraviny vyrábajú, skladujú, spracovávajú, pripravujú a napokon aj konzumujú, sa priamo týka zdravia každého človeka.
One third of all food produced is lost or wasted.
— United Nations (@UN) June 6, 2019
Buy only what you need, use what you can & freeze your leftovers. More tips to help achieve sustainable production and consumption 👉 https://t.co/S6d9Vmv3hv #GlobalGoals pic.twitter.com/2FeLmDAMSu
Preto je nevyhnutné, aby vlády, medzinárodné organizácie, vedecké kruhy, súkromný sektor a občianska spoločnosť zaistili bezpečnosť potravín tým, že:
1. dohodnú sa na normách potravinovej bezpečnosti na svetovej úrovni;
2. vytvoria sa regulované systémy kontrol potravín tak, aby boli účinné vrátane pripravenosti na mimoriadne situácie a schopnosti na ne reagovať;
3. zaistí sa prístup k pitnej vode;
4. budú sa uplatňovať a dodržiavať správne praktiky v pôdohospodárstve (pôdnom, vodnom, chovnom, pestovaní ustríc);
5. posilní sa používanie systémov riadenia potravinovej bezpečnosti v potravinárskom priemysle;
6. posilnia sa kapacity spotrebiteľov tak, aby o výbere potravín mohli rozhodovať len informovaní - a tí budú siahať len po potravinách zdravých.
OSN publikovala aj päť princípov na zvýšenie bezpečnosti potravín: ide o:
7. dodržiavanie čistoty;
8. oddeľovanie surových potravín od potravín po tepelnej úprave;
9. venovanie pozornosti riadnemu tepelnému spracovaniu;
10. skladovanie potraviny pri bezpečnej teplote;
11. používanie bezpečnej vody a bezpečných surových produktov.
Potravinová bezpečnosť sa nedá oddeliť od bezpečnosti jednotlivých produktov, z ktorých sa pripravujú pokrmy. Vo svete, v ktorom sa výroba a distribúcia potravín stala ohnivkom oveľa komplikovanejšej reťaze, potravinové incidenty súvisiace s bezpečnosťou potravín - ako píše OSN - môžu mať negatívne dôsledky na zdravie ľudí, ako aj na obchod a ekonomiku na celom svete.
V súčasnosti Komisia potravinového kódexu (Codex Alimentarius), ktorú spoločne zostavili Organizácia Spojených národov pre poľnohospodárstvo a výživu (FAO) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), zohráva výraznú úlohu pri vypracovávaní medzinárodných noriem pre potraviny s cieľom chrániť zdravie spotrebiteľov a zabezpečiť riadne praktiky v obchode s potravinami.
There is enough food on the planet for every single person, yet 1 in 9 people go to bed hungry every night. See how reducing food waste can help achieve #ZeroHunger: https://t.co/j4W7wT2BAA
— United Nations (@UN) May 6, 2019
pic.twitter.com/VtgyxKdGie
Komisia Codex Alimentarius na 39. zasadnutí v roku 2016 jednomyseľne rozhodla, že podporí návrh na zavedenie Svetového dňa bezpečnosti potravín ako stáleho dňa v kalendári dní vyhlásených Organizáciou Spojených národov. V júli 2017 Komisia Codex Alimentarius podporila rezolúciu o vyhlásení tohto svetového dňa, pričom WHO ju podporila v decembri toho istého roku.
V decembri 2018 Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo Svetový deň bezpečnosti potravín s tým, že sa každoročne bude pripomínať 7. júna.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies