Otvárací ceremoniál paralympiády: Športovci zo 180 krajín budú pochodovať Parížom +VIDEO

NETKY.SK • 28 August 2024, 15:15 • 2 min
Otvárací ceremoniál paralympiády: Športovci zo 180 krajín budú pochodovať Parížom +VIDEO

PARÍŽ - Odhaduje sa, že 65 000 divákov bude pred štvrtkovým začiatkom súťaží sledovať pochod športovcov z viac ako 180 krajín po Champs-Elyseés na Place de la Concorde.

slovakia

left justify in out

Je to prvýkrát v histórii paralympiády, čo sa otvárací ceremoniál, ktorý sa začína o 19:00 miestneho času a koná sa mimo štadióna. Na prehliadke sa zúčastní asi 4 400 športovcov z viac ako 180 krajín.

Ceremónia sa končí o 22:00 a nasledujúci deň sa začnú súťaže v športoch vrátane dráhovej cyklistiky, plávania, taekwondo a stolného tenisu.

Zatiaľ čo paralympijských športov je celkovo 28, na parížskych hrách je len 22. Súťaže budú rozložené na 18 miestach a dva týždne, pričom záverečný ceremoniál je naplánovaný na 8. septembra.

Paralympijský oheň minulú sobotu zapálili britskí paralympionici Helene Raynsford a Gregor Ewan v Stoke Mandeville, dedine severozápadne od Londýna, ktorá je všeobecne považovaná za rodisko hier.

Plameň potom putoval do Francúzska pod Lamanšským prielivom na štvordňovú štafetu od brehov Atlantického oceánu k plážam Stredozemného mora, od hôr v Pyrenejách až po Alpy.

Jeho púť sa skončí v Paríži v stredu počas otváracieho ceremoniálu - zapálením unikátneho olympijského kotla pripevneného na teplovzdušnom balóne, ktorý bude počas 11 súťažných dní prelietavať nad francúzskou metropolou každý večer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Sky News, Foto: Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies