Oxfordská univerzita získala titul najlepšej univerzity sveta už deviatykrát po sebe. Ktoré ďalšie univerzity sa v roku 2025 umiestnili najvyššie?

NETKY.SK • 9 Október 2024, 12:17 • 2 min
Oxfordská univerzita získala titul najlepšej univerzity sveta už deviatykrát po sebe. Ktoré ďalšie univerzity sa v roku 2025 umiestnili najvyššie?

Oxfordská univerzita si aj v rebríčku Times Higher Education World University Rankings 2025 udržala pozíciu najlepšej univerzity na svete, a to už deviaty rok po sebe. Nasledujú ju Massachusettský technologický inštitút (MIT), Harvardova univerzita a Princetonská univerzita, ktorá sa posunula zo šiesteho na štvrté miesto. Britské univerzity čelili varovaniam odborníkov, že ak sa nezlepší situácia v oblasti financovania, ich reputácia môže byť v budúcnosti ohrozená.

slovakia

left justify in out

Podľa nedávno zverejneného rebríčka Times Higher Education (THE) World University Rankings 2025 si Oxfordská univerzita udržala pozíciu najlepšie hodnotenej univerzity na svete už rekordný deviaty rok po sebe.

Za ňou nasledovali Massachusettský technologický inštitút (MIT), Harvardova univerzita a Princetonská univerzita, ktorá sa v roku 2025 posunula zo šiesteho na štvrté miesto. V rebríčku je viac ako 2 000 univerzít z 15 krajín a Spojené kráľovstvo má 25 univerzít na prvých 200 miestach v zozname, rovnako ako minulý rok.

Rebríček bol zostavený na základe 18 ukazovateľov výkonnosti v piatich kategóriách vrátane výučby, výskumného prostredia, kvality výskumu, medzinárodných vyhliadok a priemyslu.

Odborníci však varovali, že ak sa nezlepší situácia v oblasti financovania, reputácia britského vysokoškolského sektora sa pravdepodobne "oslabí". Tvrdia, že britské inštitúcie sú "bičované mnohými prevládajúcimi vetrami", vrátane napätých financií a obmedzení pre zahraničných študentov, čo by mohlo sťažiť udržanie ich pozície v budúcnosti.

Spojené kráľovstvo zaznamenalo nárast kvalitného výskumu na svojich univerzitách v celej krajine, a to v poslednom pokračovaní obrovského hodnotiaceho procesu s názvom Research Excellence Framework.
Spojené kráľovstvo zaznamenalo nárast kvalitného výskumu na svojich univerzitách v celej krajine, a to v poslednom pokračovaní obrovského hodnotiaceho procesu s názvom Research Excellence Framework.
Zdroj: Getty Images / Flickr / Steve Cadman

Rebríček na rok 2025 tiež ukázal zmenu globálneho prostredia, keď mnohé európske univerzity v rebríčku klesli, zatiaľ čo ázijské inštitúcie si naďalej zlepšovali svoje globálne pozície.

Podľa celkového hodnotenia v rebríčku THE 2025 sa na prvých troch miestach v Európe umiestnili univerzity zo Spojeného kráľovstva, a to University of Oxford, University of Cambridge a Imperial College London.

Švajčiarska univerzita ETH Zürich sa umiestnila na štvrtom mieste v Európe a na 11. mieste na svete. Až za ňou potom bola University College London (UCL), ktorá sa umiestnila na 22. mieste na svete.

V prvej európskej desiatke malo zastúpenie aj Nemecko, kde sa Technická univerzita v Mníchove a LMU v Mníchove umiestnili na 26., resp. 38. mieste na svete.

Medzi ďalšie najlepšie európske univerzity patrili francúzska PSL Research University a belgická KU Leuven, ktoré sa umiestnili v rebríčku 50 najlepších škôl na svete.

Zatiaľ čo univerzity v Ázii, najmä z pevninskej Číny, Japonska a Južnej Kórey, sa zlepšujú, krajiny ako Francúzsko, Holandsko a Švajčiarsko videli, ako ich inštitúcie klesajú v rebríčku. V Holandsku sa z 12 hodnotených univerzít osem umiestnilo nižšie, pričom Technická univerzita Delft klesla na 56. miesto.

Severské krajiny, najmä Švédsko, Dánsko a Fínsko, si tiež udržali stabilný pokrok v globálnych rebríčkoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Africanews English, BBC, Foto: Britannica / iStockphoto / Getty Images / Wojtek Skora
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies