Padne ďalšie tabu? Ukrajinci by mohli pre F-16 verbovať západných pilotov

NETKY.SK • 7 August 2024, 14:19 • 2 min
Padne ďalšie tabu? Ukrajinci by mohli pre F-16 verbovať západných pilotov

KYJEV - V súvislosti s vojnou na Ukrajine by mohlo v dohľadnej dobe prísť k prelomeniu ďalšieho tabu. Ožívajú totiž debaty o tom, že proti Rusku by mohli v západných stíhačkách F-16 bojovať priamo západní piloti.

slovakia

left justify in out

Ukrajina by mohla v budúcnosti začať s verbovaním pilotov a pozemného personálu na obsluhu bojových lietadiel F-16, ktoré dostala od západných spojencov. Podľa ruskej tlačovej agentúry TASS to oznámila členka výboru ukrajinského parlamentu pre dopravu a infraštruktúru Oksana Savčuková.

„Myslím si, že je potrebné začať druhú etapu rokovaní [so Západom, pozn. red.], že sme pripravení pozvať sem zahraničných vojenských pilotov na základe zmluvy, vrátane zahraničných vojenských pilotov, ktorí budú tvoriť dvojicu s našimi ukrajinskými pilotmi,“ povedala v odpovedi na otázku, aké nové perspektívy vojenskej a politickej spolupráce medzi Kyjevom a západnými krajinami otvára dodávka prvej várky F-16 na Ukrajinu.

Na sociálnych sieťach sa zo strany významných proukrajinských účtov už objavili tvrdenia, že Medzinárodná légia pre obranu Ukrajiny (ILDU) už začala s náborom pilotov a pozemného personálu. Tá sa k tomu oficiálne nevyjadrila.

 

Náznaky prichádzajú aj zo Západu

Téma ožíva aj na Západe. Plukovník americkej armády vo výslužbe Jeffrey Fisher skonštatoval, že v kontexte nedostatku ukrajinských pilotov je možným riešením „zahraničná bojová légia“. Fisher konkretizoval, že by mohlo ísť o zahraničných pilotov vo výslužbe, ktorí už na F-16 odlietali tisícky hodín.

„Dialo sa to počas druhej svetovej vojny, počas prvej svetovej vojny, keď americkí občania, ktorí mali letecké zručnosti, lietali v mene cudzej mocnosti,“ dodal v rozhovore pre Voice of America.

Dan Hampton, podplukovník vo výslužbe, známy ako „najsmrteľnejší pilot F-16 amerického letectva“ taktiež skonštatoval, že ukrajinská vláda by si mohla najať súkromných dodávateľov, ktorí už vedia lietať na F-16, čo podľa neho Ukrajincom získa čas a pomôže im to vyhrať vojnu.

„Dokonca pôjdem aj sám. Môžete sa na mňa spoľahnúť,“ povedal Hampton, ktorý sa nazdáva, že bude rýchlejšie vyslať zahraničných pilotov, ktorí vedia lietať, ako „vyslať ukrajinských pilotov do USA a poslať ich na výcvikový program“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odpovedá na otázky médií na pozadí stíhačiek F-16 ukrajinského letectva na neznámom mieste na Ukrajine v nedeľu 4. augusta 2024.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odpovedá na otázky médií na pozadí stíhačiek F-16 ukrajinského letectva na neznámom mieste na Ukrajine v nedeľu 4. augusta 2024.
Zdroj: Profimedia.sk

Viac stíhačiek ako pilotov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cez víkend potvrdil, že Ukrajina dostala prvú várku bojových F-16 vyrobených v USA a ukrajinské letectvo ich už začalo používať. Ukrajinský líder počet dodaných stíhačiek nešpecifikoval. Podľa týždenníka Economist dostala Ukrajina zatiaľ desať stíhačiek F-16. Do konca roka má prísť dodávka ďalších 20 lietadiel.

Zvyšné stroje, ktoré prisľúbili dodať Dánsko, Holandsko a ďalšie krajiny, dorazia postupne v roku 2025. Celkovo majú ukrajinské ozbrojené sily obdržať 79 lietadiel F-16.

Poslankyňa Oleksandra Ustinova, ktorá vedie kyjevský parlamentný výbor pre zbrane a muníciu, uviedla, že Ukrajina bude potrebovať viac ako 120 lietadiel F-16, aby výrazne zvýšila svoju vzdušnú kapacitu. Každá F-16 potrebuje na obsluhu asi desať ľudí a minimálne dvoch pilotov aby boli zabezpečené pravidelné rotácie, pričom Kyjev očakáva, že do konca tohto roka bude mať k dispozícii aspoň dvadsať pilotov.

„Je ťažké získať viac lietadiel, keď nemáte ľudí, ktorí by ich pilotovali,“ povedala Ustinova a dodala, že spočiatku bude mať Ukrajina dokonca viac lietadiel F-16 ako kvalifikovaných pilotov. „Čakať v rade 10 rokov, kým naši piloti prejdú výcvikom, nie je v poriadku,“ doplnila.

 

NATO zverejnilo video ukrajinských pilotov cvičiacich na stíhačkách F-16

Materiál pridala na sieť X cez účet Aliancie. Piloti a technici majú podľa informácií cvičiť v Dánsku. Jeden z nich sa vyjadril, že lietanie na F-16 je skutočne zábavné, hoci ani lietanie na sovietskom lietadle MiG neoznačil za „absolútne nudné“.

„F-16 je však rozhodne obratnejšia. Pohybuje sa veľmi ľahko,“ poznamenal.

K stíhačkám sa vyjadril aj generálmajor Jan Dam, náčelník Kráľovského dánskeho letectva. Tvrdí, že hoci je F-16 pomerne starší model, bol viackrát modernizovaný, preto je porovnateľný s najlepšími západnými stíhačkami.

To, že stíhačky F-16 už sú na Ukrajine, potvrdil prezident Volodymyr Zelenskyj 4. augusta a na tajnej leteckej základni ich ukázal verejnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASS, Foto: Profimedia.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies