Panama má záujem posilniť spoluprácu so Slovenskom

NETKY.SK • 6 September 2024, 09:18 • 2 min
Panama má záujem posilniť spoluprácu so Slovenskom

BRATISLAVA - Panama je pre Slovensko dôležitým politickým a ekonomickým partnerom v Strednej Amerike tak bilaterálne, v rámci vzťahov s Európskou úniou, ako aj na multilaterálnej úrovni.

slovakia

left justify in out

Na Slovensko pricestoval zástupca ministra zahraničných vecí Panamy Carlos Ruiz-Hernandez, ktorý dnes rokoval so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marekom Eštokom.

"Vítam záujem Panamy o posilnenie vzťahov so Slovenskom. Ide ruka v ruke s ambíciou vlády SR o dynamickejšie vzťahy s celým regiónom Latinskej Ameriky a Karibiku," vyhlásil štátny tajomník, podľa ktorého bolo hlavným cieľom stretnutia predstavenie možností posilnenia partnerstva oboch štátov.

Panama je pre Slovensko dôležitým politickým a ekonomickým partnerom v Strednej Amerike tak bilaterálne, v rámci vzťahov s Európskou úniou, ako aj na multilaterálnej úrovni.

"S Panamou zdieľame spoločné demokratické hodnoty a blízke postoje k medzinárodnému vývoju. V danom regióne ide o najdynamickejšie sa rozvíjajúcu krajinu, preto vidíme príležitosti na spoluprácu najmä v oblasti ekonomickej výmeny," uviedol M. Eštok a potvrdil, že so zástupcom panamského ministra sa dohodli na pravidelných politických konzultáciách na úrovni rezortov zahraničných vecí.

Vzájomná obchodná výmena medzi Slovenskom a Panamou dosiahla vlani takmer 11 miliónov eur s dôrazom na slovenský export, ktorý tvoril necelé tri štvrtiny z celkového obratu. Potenciál pre zintenzívnenie ekonomických vzťahov existuje najmä v súvislosti s rozšírením Panamského kanála a ďalšími plánovanými infraštruktúrnymi projektmi.

Partneri diskutovali rovnako o aktuálnych otázkach regionálneho a medzinárodného diania. Ocenili spoluprácu na multilaterálnej úrovni.

"Panama je rešpektovanou krajinou medzinárodného spoločenstva. Od 1. januára 2025 sa stane nestálym členom Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov, v čom jej želám veľa úspechov," dodal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí.

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies