Pápež František prichádza do najkatolíckejšej krajiny sveta mimo Vatikánu + VIDEO

NETKY.SK • 9 September 2024, 15:15 • 2 min
Pápež František prichádza do najkatolíckejšej krajiny sveta mimo Vatikánu + VIDEO

VÝCHODNÝ TIMOR - Pápež František v pondelok pricestoval do malého juhovýchodného ázijského štátu Východný Timor, kde sa nachádza predposledná zastávka maratónu cesty 87-ročného vodcu po Ázii a južnom Pacifiku.

slovakia

left justify in out

Tisíce Timorčanov lemovali ulice hlavného mesta Dili, keď Františkov pápežský automobil pomaly prechádzal okolo nadšených davov mávajúcich vlajkami. František má predsedať omši pod holým nebom a úrady sa pripravujú na 750 000 ľudí, čo je viac ako polovica obyvateľov krajiny.

Nad touto etapou pápežovej návštevy v regióne však visí aj otázka sexuálneho zneužívania zo strany duchovných, keďže v posledných rokoch sa objavili odhalenia o zlom zaobchádzaní s vysokopostavenými východotimorskými duchovnými.

Počas svojho príhovoru k politickým predstaviteľom krajiny ich pápež vyzval, aby bojovali proti "každému druhu zneužívania" a "zaručili zdravé a pokojné detstvo pre všetkých mladých ľudí".

Timor Leste, známy aj ako Východný Timor, je jednou z najmladších krajín na svete a má hlboké väzby na katolícku cirkev, ktorá mala vplyv na jeho búrlivý a krvavý boj za nezávislosť od Indonézie. Krajina s iba 1,3 milióna obyvateľov je druhou najkatolíckejšou krajinou na svete, pričom 97 % obyvateľov sa hlási ku katolíckej viere, čo je najvyšší podiel mimo Vatikánu.

Vláda Východného Timoru vyčlenila na Františkovu prvú návštevu tejto hlboko veriacej krajiny 12 miliónov dolárov, čo je suma, ktorá bola kritizovaná ako nadmerná záťaž vzhľadom na to, že Východný Timor je stále malou ekonomikou a jednou z najchudobnejších krajín Ázie.

Pontifikova návšteva tiež kladie nový dôraz na pohromu sexuálneho zneužívania v cirkvi a na to, či sa František počas svojej návštevy Východného Timoru bude priamo venovať tejto problematike, ako to urobil v iných krajinách.

Pred dvoma rokmi Vatikán priznal, že tajne potrestal východotimorského biskupa a nositeľa Nobelovej ceny za mier Carlosa Ximenesa Bela po tom, ako bol pred desiatkami rokov obvinený zo sexuálneho zneužívania chlapcov.

František sa počas svojich predchádzajúcich zahraničných ciest stretol s obeťami zneužívania. Hoci to nie je v oficiálnom programe jeho návštevy, niektorí analytici uviedli, že ak sa pápež František počas návštevy Východného Timoru bude zaoberať zneužívaním, bude to silný odkaz pre tých, ktorí prežili, a pre tých, ktorí sa neprihlásili, či už v krajine alebo v celom regióne.

Regionálna bašta katolicizmu

Dvanásťdňová návšteva pápeža Františka v Ázii zahŕňa Indonéziu, Papuu-Novú Guineu, Východný Timor a Singapur, čo poukazuje na významný posun v Katolíckej cirkvi, ktorá sa orientuje na Áziu.

Je to druhý pápež, ktorý navštívil Východný Timor po Jánovi Pavlovi II. v roku 1989, ale je to prvá pápežská návšteva tejto krajiny od získania nezávislosti v roku 2002. Návšteva prichádza necelý týždeň po tom, ako si krajina pripomenula 25. výročie hlasovania o odtrhnutí od Indonézie.

Krajina sa nachádza medzi severozápadnou Austráliou a Indonéziou, zaberá polovicu ostrova Timor a Portugalci ju od 17. storočia využívali ako obchodnú stanicu pre santalové drevo.

Štyristo rokov portugalskej koloniálnej nadvlády viedlo k rozšíreniu katolicizmu vo Východnom Timore a k ďalším kultúrnym odlišnostiam od väčšinovo moslimskej Indonézie.

V súčasnosti je hospodárstvo Východného Timoru do značnej miery závislé od zásob ropy a zemného plynu a stále sa borí s vysokou mierou chudoby po desaťročiach konfliktu.

Christina Kheng, teologička, ktorá vyučuje na Východoázijskom pastoračnom inštitúte, pre stanicu CNN povedala, že mladý národ "stále zápasí s povojnovou jednotou a budovaním národa".

Podobne ako iné krajiny v regióne, aj Východný Timor sa nachádza uprostred snahy Spojených štátov a Číny o získanie vplyvu v Ázii, pričom spojenec USA Austrália je na čele poskytovania pomoci. Východný Timor je tiež na ceste stať sa 11. členom bloku juhovýchodnej Ázie ASEAN, čo by sa mohlo stať na budúci rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: Reuters / Willy Kurniawan
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies