Pápež František prijal ukrajinského prezidenta Zelenského: Mier je krehký kvet v boji za ukrajinské víťazstvo

NETKY.SK • 11 Október 2024, 16:21 • 2 min
Pápež František prijal ukrajinského prezidenta Zelenského: Mier je krehký kvet v boji za ukrajinské víťazstvo

VATIKÁN - Pápež František sa v piatok vo Vatikáne stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý hľadá podporu pre svoj plán na ukončenie vojny s Ruskom. Počas 35-minútových súkromných rozhovorov si vymenili dary, pričom pápež odovzdal Zelenskému bronzovú plaketu s vyobrazením kvetu symbolizujúceho mier. Vatikán potvrdil, že diskusia sa zamerala na aktuálny stav vojny, humanitárnu situáciu na Ukrajine a cesty k spravodlivému mieru.

slovakia

left justify in out

Pápež František sa v piatok vo Vatikáne stretol s Volodymyrom Zelenským, čo bol posledný krok v rámci európskeho turné ukrajinského prezidenta, ktorého cieľom je získať podporu pre jeho navrhovaný "plán víťazstva" zameraný na ukončenie vojny s Ruskom.

Pápež a ukrajinský líder viedli 35-minútové súkromné rozhovory. Po ich súkromnom stretnutí v Sala della Biblioteca a predstavení ukrajinskej delegácie František odovzdal Zelenskému bronzovú plaketu s vyobrazením kvetu a nápisom: "Mier je krehký kvet."

Zelenský údajne na oplátku daroval pápežovi Františkovi olejomaľbu s názvom "Masaker v Buči - príbeh Maričky". Buča, predmestie severozápadne od Kyjeva, bolo obsadené ruskými vojskami krátko po tom, ako sa vo februári 2022 začala invázia na Ukrajinu v plnom rozsahu, a počas vojny tam došlo k najhorším ruským zverstvám voči civilistom.

Hoci pápež František opakovane odsúdil ruskú inváziu v plnom rozsahu a vyzval na mier, jeho marcová výzva, aby sa Ukrajina "nehanbila rokovať" s Ruskom, sa v Kyjeve a medzi jeho partnermi stretla s obavami. Tieto poznámky boli vnímané ako výzvy na kapituláciu pred ruskou agresiou.

Neskôr v piatok sa Zelenskyj stretol s vatikánskym štátnym sekretárom Pietrom Parolinom, ktorého sprevádzal arcibiskup Paul Richard Gallagher, sekretár pre vzťahy so štátmi a medzinárodnými organizáciami.

"Rozhovory boli venované stavu vojny a humanitárnej situácii na Ukrajine, ako aj spôsobom, ktorými by sa mohla ukončiť a viesť k spravodlivému a stabilnému mieru v krajine," uviedol Vatikán vo vyhlásení a dodal, že "boli preskúmané aj niektoré otázky týkajúce sa náboženského života v krajine".

Vzťahy Vatikánu s Ukrajinou sa nedávno dostali do centra pozornosti aj v súvislosti s nomináciou Mykola Byčoka, rodáka z Ternopolu, biskupa Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi v Austrálii, do kolégia kardinálov.

Zatiaľ čo nomináciu jediného ukrajinského kardinála niektorí vnímali ako pozitívny signál smerom ku Kyjevu, rozhodnutie vybrať menej známeho biskupa namiesto Svjatoslava Ševčuka, primátu Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, bolo prekvapením.

Zelenského návšteva vo Vatikáne nadväzuje na jeho cesty do Spojeného kráľovstva, Francúzska a Talianska, kde sa stretol s lídrami príslušných krajín, aby im predstavil päťstupňový plán víťazstva Ukrajiny. Očakáva sa, že prezident neskôr 11. októbra odcestuje aj do Nemecka, kde sa stretne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Kyiv Independent, Foto: Getty Images / Vatican Pool
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies