Pápež František začína historickú cestu po Ázii a Tichomorí

NETKY.SK • 3 September 2024, 14:32 • 2 min
Pápež František začína historickú cestu po Ázii a Tichomorí

Pápež František pricestoval do indonézskeho hlavného mesta Jakarta, čím začal svoju najdlhšiu a najvzdialenejšiu cestu do ázijsko-tichomorského regiónu.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že počas 12-dňovej cesty, počas ktorej navštívi aj Papuu-Novú Guineu, Singapur a Východný Timor - jedinú zo štyroch krajín, v ktorej prevažujú katolíci, zdôrazní environmentálne problémy a význam medzináboženského dialógu.

Pre muža, ktorý v decembri dovŕši 88 rokov a bojuje s množstvom zdravotných problémov, je to mimoriadne náročná cesta.

Ázia a Tichomorie je jedným z mála miest na svete, kde katolícka cirkev rastie, pokiaľ ide o pokrstených veriacich a rehoľné povolania.

Časť pápežovej cesty, ktorá bola pôvodne naplánovaná na rok 2020, ale kvôli pandémii bola odložená, bude pokračovať po stopách svätého Jána Pavla II., ktorý počas svojho 27-ročného pontifikátu tiež navštívil tieto štyri krajiny.

"Dnes začínam apoštolskú cestu do niekoľkých krajín Ázie a Oceánie," napísal v pondelok na X. "Prosím, modlite sa, aby táto cesta priniesla ovocie."

Pápež od svojho zvolenia v roku 2013 vyzýva Katolícku cirkev, aby prinášala Božiu útechu "smerom k periférii", čím má na mysli komunity, ktoré sú marginalizované alebo vzdialené.

Je len tretím pápežom, ktorý navštívil Indonéziu, kde žije najviac moslimov na svete.

Počas 12-dňovej cesty navštívi František Indiu, Papuu-Novú Guineu, Východný Timor a Singapur.
Počas 12-dňovej cesty navštívi František Indiu, Papuu-Novú Guineu, Východný Timor a Singapur.
Zdroj: EPA

Počas štyroch dní by mal navštíviť hlavnú mešitu indonézskeho hlavného mesta, stretnúť sa s odchádzajúcim prezidentom Joko Widodom a podľa Vatican News odslúžiť omšu pre približne 70 000 ľudí.

Nasaruddin Umar, veľký imám mešity v Jakarte, pre tlačovú agentúru AP uviedol, že dúfa, že návšteva poskytne príležitosť "diskutovať o spoločnom základe medzi náboženskými komunitami a zdôrazniť spoločné črty medzi náboženstvami, etnikami a vierou".

Podľa pozorovateľov návšteva Indonézie poukazuje na pápežov záujem o prehĺbenie dialógu medzi kresťanskými a moslimskými komunitami.

"Už dlhší čas je tu napätie. [Obe skupiny mali v priebehu histórie nedorozumenia]," povedal Jonathan Tan, odborník na náboženské štúdie na Case Western Reserve University v USA. "Myslím si, že pápež chce urobiť novú cestu vpred, nový spôsob vzájomného vzťahu, nie obranný spôsob," povedal.

V Papue-Novej Guinei pápež navštívi odľahlé mesto Vanimo, kde sa stretne s misionármi z rodnej Argentíny, ktorí sa venujú kmeňovým komunitám.

Vo Východnom Timore bude pápež slúžiť omšu v hlavnom meste Dili, na tej istej prímorskej esplanáde, kde Ján Pavol II. v roku 1989 prehovoril, aby potešil miestnych katolíkov, ktorí trpeli počas okupácie územia Indonéziou. Východný Timor získal nezávislosť v roku 2002.

Uvítací odkaz pre pápeža Františka je zobrazený na elektrickom billboarde na kruhovom objazde v Jakarte.
Uvítací odkaz pre pápeža Františka je zobrazený na elektrickom billboarde na kruhovom objazde v Jakarte.
Zdroj: Getty Images

V poslednom desaťročí sa pápež čoraz viac angažuje v Ázii. Na začiatku svojho pontifikátu absolvoval štyri dlhé cesty do tohto regiónu: do Južnej Kórey, na Srí Lanku, Filipíny a do Japonska. V tom čase sa len 0,5 % obyvateľov Japonska hlásilo ku katolíkom.

Navštívil tiež Bangladéš, Mongolsko, Mjanmarsko a Thajsko.

Žiadny pápež však doteraz nemohol navštíviť Čínu, pretože vzťahy medzi Vatikánom a Komunistickou stranou Číny sú napäté kvôli sporom o to, kto môže v krajine vymenovať biskupov. Predpokladá sa, že obe strany dosiahli v roku 2018 dohodu o tejto otázke, ktorá dáva Vatikánu možnosť vyjadriť sa k takýmto menovaniam.

Františka bude počas jeho cesty sprevádzať lekár a dve zdravotné sestry. Vyskytli sa obavy, aký vplyv bude mať takáto ambiciózna cesta na jeho zdravie. Pápež František, ktorému v mladosti odstránili časť pľúc, mal v poslednom čase problémy s dýchaním a pohyblivosťou - kvôli niektorým z nich musel vynechať svoje týždenné nedeľné požehnania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Foto: EPA
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies