Parížske múzeum: Klimatická aktivistka prelepila Monetovo Makové pole

NETKY.SK • 2 Jún 2024, 10:11 • 2 min
Parížske múzeum: Klimatická aktivistka prelepila Monetovo Makové pole

PARÍŽ - Environmentálnu aktivistku zadržali v sobotu po tom, čo v parížskom Múzeu Orsay prelepila časť Monetovho obrazu. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ide o súčasť protestov skupiny Food Riposte zameraných na umelecké diela vo Francúzsku. Skupina vyzýva na prijatie opatrení na ochranu zásob potravín a proti ďalšiemu poškodzovaniu klímy. Múzeum Orsay v budove pôvodnej železničnej stanice je obľúbenou turistickou destináciou s výnimočnou zbierkou diel impresionistov.
 
Aktivistka sa zamerala na Monetov obraz "Makové pole" a časť z neho prelepila apokalyptickou víziou scény na obraze. Skupina uviedla, že takto bude pole vyzerať v roku 2100 "spustošené plameňmi a suchom", ak sa neprijmú ďalšie opatrenia proti zmene klímy.
 
Nie je jasné, či incident poškodil obraz. Múzeum nereagovalo na žiadosti o vyjadrenie.
 
Obraz "Makové pole" vznikol v okolí mesta Argenteuil a verejnosť ho prvýkrát videla na prvej impresionistickej výstave v roku 1874. V súčasnosti jeden z najslávnejších Monetových obrazov vyžaruje atmosféru letného dňa na vidieku. V popredí zobrazené postavy mladej ženy so slnečníkom a dieťaťa sú pravdepodobne umelcova manželka Camille a ich syn Jean.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AP, Foto: TASR/AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies