Parlament otvára svoje brány verejnosti: Deň otvorených dverí ponúka množstvo unikátnych zážitkov + VIDEÁ

NETKY.SK • 1 September 2024, 09:20 • 2 min
Parlament otvára svoje brány verejnosti: Deň otvorených dverí ponúka množstvo unikátnych zážitkov + VIDEÁ

V nedeľu si verejnosť môže pozrieť priestory Národnej rady SR a Bratislavského hradu počas Dňa otvorených dverí, ktorý sa koná pri príležitosti výročia prijatia Ústavy SR. Návštevníkov čaká bohatý sprievodný program, výstavy, ukážky techniky a jedinečná príležitosť navštíviť bežne neprístupné miesta vrátane rokovacej sály parlamentu a Zrkadlovej siene na Bratislavskom hrade.

slovakia

left justify in out

V dnes počas Dňa otvorených dverí (DOD) otvára parlament svoje brány širokej verejnosti.

Tento deň sa už tradične koná na výročie prijatia Ústavy SR. Bežne neprístupné priestory v novej budove Národnej rady (NR) SR na Námestí Alexandra Dubčeka a aj na Bratislavskom hrade budú k dispozícii verejnosti. Kancelária NR SR spolu s viacerými rezortmi pripravila sprievodný program v areáli.

Program DOD sa začne slávnostným vztýčením štátnej vlajky SR pred budovou NR SR.

Návštevníci môžu preskúmať priestory hlavnej budovy parlamentu, vrátane Hurbanovej siene, ktorá obsahuje exponáty slovenskej štátnosti a jedinečnú sériu malieb Albína Brunovského. Rokovacia sála, bežne neprístupná verejnosti, bude tiež otvorená pre návštevníkov.

 

Pri príležitosti 30. výročia prvého plenárneho rokovania poslancov v novej budove parlamentu je vo foyeri nainštalovaná výstava s doposiaľ nezverejnenými historickými fotografiami a dokumentmi týkajúcimi sa výstavby budovy.

Na terase pred parlamentom si návštevníci môžu pozrieť techniku Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR, vrátane pancierovanej limuzíny, policajných áut, motoriek či statických ukážok pre deti.


V areáli Bratislavského hradu čaká návštevníkov sprievodný program. Budú tam ukážky vojenskej, policajnej i hasičskej techniky, ako aj dynamické a kynologické ukážky policajných útvarov a Finančnej správy SR.


Na Západnej terase Bratislavského hradu sa verejnosť môže stretnúť s poslancami NR SR, kde budú prezentované poslanecké kluby.

V galérii na Západnej terase je výstava s názvom Strechy sveta od maliara Miroslava Matuščina.
V južnom krídle Hradného paláca na Bratislavskom hrade budú sprístupnené priestory Zrkadlovej siene, Sály federácie a Porcelánového salónika, ktoré slúžia na prijímanie zahraničných ústavných činiteľov.

 

Expozície Slovenského národného múzea - Historického múzea na Bratislavskom hrade môžu občania počas DOD navštíviť bezplatne.

Pri Severných hradbách Bratislavského hradu bude zóna zdravia, kde sa budú konať aktivity zamerané na prevenciu a diagnostiku rôznych zdravotných problémov.

Návštevníci si môžu prezrieť aj výstavu o africkom umení a prezentáciu stredovekých remesiel, ktorá bude umiestnená pred Zimnou jazdiarňou.

V Záhradnom pavilóne Bratislavského hraduŠtátny archív v Bratislave pripravenú výstavu o národných a štátnych symboloch a tiež bude vystavený originál Ústavy SR a Memoranda národa slovenského.

Parlamentný inštitút Kancelárie NR SR organizuje workshopy na tému hodnôt demokracie, slobody, ľudských a občianskych práv, a úlohy Národnej rady SR v štáte.
V areáli Bratislavského hradu Kancelária NR SR sprístupnila aj nálezy mimoriadnej historickej hodnoty z obdobia pred Kristom, prezentované v podobe plánovanej Keltskej cesty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: FB/ Národná rada Slovenskej republiky, Foto: visitbratislava
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies