Päť generácií gastronomického ošiaľu. Rodinná chorvátska reštaurácia má dve michelinské hviezdy

NETKY.SK • 1 August 2024, 16:16 • 2 min
Päť generácií gastronomického ošiaľu. Rodinná chorvátska reštaurácia má dve michelinské hviezdy

Michelinské hviezdy nie sú udeľované len tak, niekomu. Rodina Scarello si dáva na svojom jedle záležať. Nikdy nejde len o jedlo ale aj o zážitok a šou. Ocenený zostal fakt, že reštaurácia neberie nikdy nič za samozrejmosť, a preto dve hviezdičky zostávajú svietiť nad chorvátskym morom gastronomického miesta Agli Amici. Ochutnajte rovnováhu medzi pevninou a morom!

slovakia

left justify in out

Chorvátsku treba uznať hneď niekoľko plusov - nádherné more, skvelé lokálne suroviny, perfektné dovolenky a naozaj výnimočné gastro. Oblasť gastronómie disponuje práve tým, že more ponúka Chorvátom naozaj skvelé podmienky na čerstvé suroviny, ktoré zaujali aj zahraničných turistov.

Dnes si povieme o reštaurácii, ktorá zožala skvelé dve michelinské hviezdičky ako jediná v Chorvátsku a nie je ňou žiadna iná ako Agli Amici, kde je každá služba nezabudnuteľným zážitkom. Aby sme nezabudli - ak vás náš tohtomesačný tip na reštauráciu Agli Amici zaujal, neváhajte a navštívte Rovinj!

Generačná záľuba

Zaujímavosťou je, že táto reštaurácia zostáva v rodine už niekoľko generácií. Nie je to teda len miestom, kde sa človek dosýta naje, ide o rodinnú históriu, záľubu, jedinečný koníček a napokon aj spojenie someliérskeho zážitku a vynikajúcim jedlom. Oficiálne otvorené 22. júna 2021 a svoju prvú hviezdu Michelin získalo za menej ako 3 mesiace.

"Významné výročie, 135 rokov nepretržitej činnosti, päť generácií, jedno miesto: náš domov."

– Rodina Scarello

Stotridsaťpäť rokov nepretržitej činnosti rodiny Scarello prinieslo krajine zážitkové miesto na rekreáciu a chuťový zážitok. Miesto spája históriu, ľudí a príbehy. Je fascinujúce, že toto hobby zostalo naďalej milované celou rodinou a roky nezanechali na ich kuchyni žiadne negatívne stopy, či pokles záujmu. Emanuel spomenul, kto je zanechal stopy v histórii reštaurácie najviac.

„Postavou, ktorá zanechala stopu v histórii našej reštaurácie, je nepochybne moja matka,“

spomína Emanuele, ktorý je šéfom reštaurácie, ktorá prekonáva očakávania.

Viac ako len jedlo

"V roku 1887 náš pradedo Umberto, kráľovský strážca, získal licenciu na prevádzkovanie obchodu s koloniálnym tovarom a tabakom. Potom prišiel rozhlas a televízia, kde sa celá dedina schádzala, aby sledovala veľké športové podujatia. V obci bola aj verejná telefónna búdka. Odtiaľ nastal pomalý posun k vedomejšej, citlivejšej a zdravšej kuchyni, vďaka čomu sme dnes kulinárskou destináciou."

Toto je vyše stotridsať rokov Amici zhrnutých do niekoľkých riadkov...

Vždy sú to detaily, výskum a neuveriteľná starostlivosť, ktoré robia rozdiel. V živote, ako vo varení...

Michelinské hviezdy nie sú udeľované len tak, niekomu. Rodina Scarello si dáva na svojom jedle záležať. Nikdy nejde len o jedlo ale aj o zážitok a šou. Ocenený zostal fakt, že reštaurácia neberie nikdy nič za samozrejmosť, a preto dve hviezdičky zostávajú svietiť nad chorvátskym morom gastronomického miesta Agli Amici.

Someliérstvo ala Michela Amici

Michela s nasadením a vášňou riadi pohostinstvo, služby a pivnicu Agli Amici už takmer dvadsať rokov. Je vynikajúca someliérka, stará sa o znovuobjavovanie zabudnutých vín, zveľaďuje aj malých producentov bez toho, aby stratila zo zreteľa vynikajúce značky.

Neustále hľadá dokonalú rovnováhu vo vzťahu medzi kuchyňou, jedálňou a hosťom. Chcela by byť zákazníčkou vždy a všade, preto sa snaží svojim hosťom venovať rovnakú pozornosť, akú miluje, keď cestuje po svete. Pre svoju pivnicu uprednostňuje sledovanie a odovzdávanie evolúcie malých vinárov a znovuobjavovanie zabudnutých vín v tejto oblasti, miluje vína – a jedlá – ktoré predstavujú kultúru výroby a zároveň predstavujú zmyslový pôžitok.

Michela je certifikovaný AIS someliér, naozaj sa vyzná vo svojom obore a je skvelou spoločníčkou na výber a kombináciu tých dokonalých dvojíc vín a jedla.

Po druhej svetovej vojne

Dobrodružstvo rodiny Scarello začalo v Godii, neďaleko mesta Udine, v roku 1887 importom koloniálnych surovín a obchodom s tabakom, ktorý sa po druhej svetovej vojne zmenil na trattoriu (reštaurácia po taliansky, pozn. red.), ktorá sa špecializuje na čerstvé cestoviny.

Svoje poslanie si udržala ako verejné miesto, typické pre tie časy, kedy telefónny automat alebo rádio s niekoľkými stoličkami okolo neho stačilo na vytvorenie populárneho miesta na stretávanie.


Miesto umenia a šmrncu?

Friulský architekt Paolo Zuliani navrhol celý dizajn stavby; podobne aj umelecké diela. Ako doplnok k zariadeniu ich vybrali miestni umelci ako Pietro De Tommaso bronzové sochy a Isabella Pers za olejomaľby, ktoré obohacujú izby.

Salónik bol prepracovaný štúdiom Visual Display, aby prinášal teplo a rafinovanosť, pri vítaní prichádzajúcich hostí.

Medzi nebom a morom

Dokonalá kombinácia medzi morom a pevninou je to, čo práve potrebujete. Reštaurácia Agli Amici sa môže pýšiť skvelými lokálnymi surovinami, čerstvosťou a šumom mora, na ktorý ma priamy výhľad. užite si dokonalý zážitok, ktorý len tak nenájdete. Blízko pri Slovensku, blízko moru..., srdcom rodiny Amici. Náš tip: Nezabudnite si však rezervovať stôl, ktorý si booknete tu.

NuovaMente hovorí o energii kuchyne a komplexnosti chuti. 

"Plne sme si uvedomili, že je potrebný „evolučný skok“ v jedálnom lístku. Pre nás je dôležité zahrnúť okrem ingrediencií aj naše hodnoty: rešpekt k surovinám, ľuďom, ročnému obdobiu, chuti a vyváženosti."

Zážitok si môžete prísť vychutnať celoročne, tak neváhajte a navštívte gurmánske nebo čo najskôr.

"Takto ožili naše súčasné degustačné trasy, jedným z nich je „Nuova Mente vegetale“ (vegetarián), venovaný zelenine a jedlej krajine.
Vitajte!"

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies