"Pekelná scéna" sa odohrávala, keď sa lesný požiar rútil na kalifornskú horskú komunitu + VIDEO

NETKY.SK • 11 September 2024, 16:42 • 2 min
"Pekelná scéna" sa odohrávala, keď sa lesný požiar rútil na kalifornskú horskú komunitu + VIDEO

TRABUCO CANYON - Alex Luna, 20-ročný misionár, videl, ako sa obloha za 90 minút zmenila z čerešňovo červenej na čiernu, keď sa explozívny lesný požiar rútil na juhokalifornskú horskú obec Wrightwood a úrady prosili obyvateľov, aby zanechali svoj majetok a opustili mesto.

slovakia

left justify in out

„Bolo to veľmi, povedal by som, pekelné,“ povedal Luna v utorok večer. „Bolo to veľmi temné. V tej chvíli to nebolo dobré miesto. ... Z oblohy padal popol, akoby snežilo,“ dodal.

Luna bol medzi tými, ktorí poslúchli príkaz na evakuáciu vydaný pre komunitu s približne 4 500 obyvateľmi v pohorí San Gabriel východne od Los Angeles. Požiar Bridge Fire, ktorý do neskorého utorka vyhorel na ploche 73 štvorcových míľ (189 štvorcových kilometrov) bez obmedzenia, je jedným z troch veľkých požiarov horiacich v južnej Kalifornii a ohrozujúcich desaťtisíce domov a iných stavieb.

Požiare sa rozhoreli počas trojciferných horúčav, ktoré v stredu konečne prepukli. Chladnejšie teploty priniesli vyhliadku, že hasiči konečne pokročia v boji s plameňmi.

Ďalšie veľké požiare horeli na Západe vrátane Idaha, Oregonu a Nevady, kde muselo pred požiarom pri meste Reno utiecť približne 20 000 ľudí.

Lesné požiare v Kalifornii sa v utorok rýchlo šírili, pretože hasiči čelili silnému vetru, suchu a vlne horúčav, v dôsledku ktorých sa teploty v oblasti Los Angeles vyšplhali na trojciferné hodnoty.
Lesné požiare v Kalifornii sa v utorok rýchlo šírili, pretože hasiči čelili silnému vetru, suchu a vlne horúčav, v dôsledku ktorých sa teploty v oblasti Los Angeles vyšplhali na trojciferné hodnoty.
Zdroj: NBC News

V severnej Kalifornii požiar, ktorý vypukol v nedeľu, spálil najmenej 30 domov a komerčných budov a zničil 40 až 50 vozidiel v meste Clearlake, 110 míľ (117 kilometrov) severne od San Francisca. Približne 4 000 ľudí bolo nútených evakuovať.

V Kalifornii práve vrcholí sezóna lesných požiarov, ale už teraz zhorelo takmer trikrát viac plochy ako za celý rok 2023.

V noci na utorok boli v južnej Kalifornii rozšírené príkazy na evakuáciu, keďže požiare sa rozrastali a zahŕňali aj časti obľúbeného lyžiarskeho mesta Big Bear. Požiar Line Fire ohrozoval približne 65 600 domov a budov vrátane tých, na ktoré sa vzťahovala povinná evakuácia, a tých, na ktoré sa vzťahovalo varovanie pred evakuáciou, čo je takmer dvojnásobok počtu z predchádzajúceho dňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: Los Angeles Times / Gina Ferazzi
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies