Pellegrini s Van der Bellenom ocenili dobré vzťahy, diskutovali aj o zdravotníctve + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 11 September 2024, 15:03 • 2 min
Pellegrini s Van der Bellenom ocenili dobré vzťahy, diskutovali aj o zdravotníctve + VIDEO + FOTO

VIEDEŇ - Slovenský prezident oznámil aj dosiahnutie dohody v oblasti zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Prezident SR Peter Pellegrini a rakúsky spolkový prezident Alexander Van der Bellen vyzdvihli v stredu vo Viedni na spoločnej tlačovej konferencii dobré susedské vzťahy medzi Slovenskom a Rakúskom a vyjadrili záujem v tejto spolupráci pokračovať.

"Ekonomicky je Rakúsko jedným z najvýznamnejších slovenských partnerov. Uistil som pána prezidenta, že Slovensko ostane dobrým miestom pre rakúske investície a podnikanie," uviedol Pellegrini po rokovaní.

Van der Bellen ocenil ekonomické vzťahy oboch krajín a zdôraznil, že Rakúsko je druhým najväčším investorom na Slovensku. "Do Rakúska, predovšetkým do východnej oblasti, sa presťahovalo 40 000 Slovákov a každý deň 340 000 ľudí dochádza zo Slovenska za prácou," uviedol rakúsky prezident.

Pellegrini tiež spomenul, že obe krajiny čelia problémom s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily a poďakoval Rakúsku za podporu pri rozvoji systému duálneho vzdelávania.

Prezidenti diskutovali aj o otázkach infraštruktúry. "Oceňujem, že pokračuje rekonštrukcia železničnej trate Devínska Nová Ves – Marchegg, ktorá zrýchli prepojenie medzi Bratislavou a Viedňou," dodal Pellegrini.

Slovenský prezident oznámil aj dosiahnutie dohody v oblasti zdravotníctva. "Som veľmi rád, že sa blížime k uzavretiu medzinárodnej zmluvy o spoločnej spolupráci pri poskytovaní zdravotnej záchrannej služby na pohraničí," uviedol s tým, že zmluva je už predložená na rokovanie v Národnej rade SR.

Obaja prezidenti sa venovali aj otázke rozširovania EÚ. "Slovensko dlhodobo podporuje rozširovanie EÚ o krajiny západného Balkánu," povedal Pellegrini. Van der Bellen súhlasil a poznamenal: "V EÚ neberú vážne situáciu na západnom Balkáne a verím, že členstvo týchto krajín v Únii je potrebné."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Peter Pellegrini, Foto: FB/Peter Pellegrini
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies