Slovensko má novú veľvyslankyňu v Izraeli. Budú priame lety z Bratislavy do Tel Avivu?

NETKY.SK • 3 Júl 2024, 09:43 • 2 min
Slovensko má novú veľvyslankyňu v Izraeli. Budú priame lety z Bratislavy do Tel Avivu?

BRATISLAVA - Novou veľvyslankyňou Slovenskej republiky v Izraelskom štáte bude Barbara Mešťanová.

slovakia

left justify in out

Viac ako desať rokov pôsobila v Tel Avive ako ekonomická diplomatka a súčasne tu zabezpečovala zahraničné zastúpenie SLOVAKIA TRAVEL. Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár na spoločnom stretnutí pred odchodom na zahraničné vyslanie potvrdil, že prioritou zastupiteľského úradu SR v Izraeli bude pod jej vedením najmä posilnenie ekonomickej spolupráce.

Vzájomný obchodný obrat medzi Slovenskom a Izraelom dosiahol vlani takmer 345 miliónov eur, čo predstavuje najvyššiu hodnotu za posledných šesť rokov.

"Máme záujem zintenzívniť obojstranné investičné aktivity a skvalitniť výkon ekonomickej diplomacie, aktívnejšie využívať potenciál, ktorý Izrael ponúka, získať nových investorov, no zároveň pomáhať slovenským podnikateľom pri nadväzovaní kontaktov a využívať skúsenosti našich krajanov," priblížil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár.

Zastupiteľský úrad SR v Tel Avive sa podľa jeho slov zameria na podporu B2B rokovaní, spoluprácu s Izraelsko-slovenskou obchodnou komorou či honorárnymi konzulátmi.

Zámerom novej veľvyslankyne je okrem rozvoja bilaterálnych ekonomických vzťahov tiež podpora aktívneho cestovného ruchu a s tým spojené zriadenie pravidelnej leteckej linky z Bratislavy do Tel Avivu.

"Existujúce charterové sezónne lety spájajúce Piešťany a Tel Aviv zriadené pred dvomi rokmi majú pozitívny dopad na zvýšenie cestovného ruchu v regióne. Priame letecké spojenie s Bratislavou by mohlo otvoriť ďalšie významné príležitosti pre oba štáty," informovala Mešťanová s tým, že v rámci svojho vyslania sa rovnako zameria na rozvoj spolupráce v oblasti vedy, výskumu, inovácií a prehĺbenie slovensko-izraelského dialógu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Foto: FB/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies