Pellegrini: Verím, že spoločne nájdeme spôsob, ako zastaviť zabíjanie na východ od našich hraníc

NETKY.SK • 9 Máj 2024, 16:12 • 2 min
Pellegrini: Verím, že spoločne nájdeme spôsob, ako zastaviť zabíjanie na východ od našich hraníc

BRATISLAVA - Za 74 rokov od Schumanovej deklarácie sa Európa vyvinula z projektu spolupráce na silnú Úniu, no stojí pred novými výzvami. Od riešenia konfliktov na východných hraniciach po posilňovanie bezpečnosti a zachovanie jej humanistických princípov - budúcnosť EÚ čelí viacerým výzvam, ktoré závisia od schopnosti členských štátov nájsť spoločné riešenia.

slovakia

left justify in out

Pred 74 rokmi sa zrodil ambiciózny projekt spojenia európskych národov, čo bolo založené na hodnotách humanizmu, demokracie a vzájomného rešpektu, pričom sa sústredil aj na ekonomický rozvoj.

Schumanova deklarácia otvorila dvere novým možnostiam pre európske štáty, ponúkajúc im perspektívu založenú na spolupráci a mieri. Tento projekt postupne premenil Európu, umožňujúc krajinám prekonať historické bariéry a priblížiť sa k vyspelejším ekonomikám. Vďaka tejto spojenectvu vznikla silná EÚ, ktorá si získala rešpekt aj na globálnom trhu.

„Dnes stojíme pred celým radom otázok o budúcnosti EÚ tak, aby nebola odtrhnutá od reálneho života, neriešila problémy spôsobom, že poškodzujú národné záujmy a kvalitu života ľudí v jednotlivých štátoch. Právo veta zabezpečuje rovnosť medzi jednotlivými štátmi a je platformou, ktorá vytvára možnosti pre otvorený dialóg bez ohľadu na veľkosť ekonomiky, či počet obyvateľov. Rovnako stojíme pred otázkou, ako posilniť aj bezpečnostný význam EÚ tak, aby pri riešení zásadných tém nebola len pasívnym aktérom plniacim želania silných geopolitických hráčov.

Európski politici nadväzujúci na Schumanovo dedičstvo stoja dnes pred výzvou ukončiť rusko – ukrajinskú vojnu. Rozšíriť pásmo stability a nastoliť mier v oblastiach, kde zomierajú každý deň ľudia. Verím, že spoločne nájdeme spôsob, ako zabíjanie na východ od našich hraníc zastaviť a vytvoriť mierovú perspektívu pre Európsku úniu aj na ďalšie desaťročia. To je výzva, pred ktorou členské štáty dnes stoja a musia ju zvládnuť, pretože bez nej sa ťažko projektuje úspešná budúcnosť EÚ," uviedol budúci prezident SR na svojej sociálnej sieti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Facebook / Peter Pellegrini, Foto: Facebook / Peter Pellegrini
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies