Perla východu. Preskúmajte stredoveké mesto v Estónsku a plavte sa medzi stromami

NETKY.SK • 7 Júl 2024, 12:00 • 2 min
Perla východu. Preskúmajte stredoveké mesto v Estónsku a plavte sa medzi stromami

Estónsko je krásnou baštou východnej Európy, pričom hraničí priamo s Ruskom. Je ale v Európkej únii, takže sa nemusíme obávať prísnych kontrol či regulácií, na cestovanie vám úplne stačí občiansky preukaz.

slovakia

left justify in out

Pri hľadaní dovolenkovej destinácie vám Estónsko väčšinou nenapadne ako prvé, rozhodne sa ho však neoplatí prehliadnuť. Starší ľudia poznajú Estónsko ešte ako súčasť Sovietskeho zväzu, tieto časy sú však dávnou minulosťou. Krajina má dnes veľmi vysoký životný štandard a má omnoho bližšie k svojim severským susedom, ako je napríklad Fínsko. 

Estónsko je krásnou baštou východnej Európy, pričom hraničí priamo s Ruskom. Je ale v Európskej únii, takže sa nemusíme obávať prísnych kontrol či regulácií, na cestovanie vám úplne stačí občiansky preukaz. 

Cenová dostupnosť

Začiatkom minulého desaťročia krajina prvýkrát okúsila nezávislosť. Dnes Estónsko dobieha zvyšok Európy, ale našťastie je stále cenovo dostupné pre cestovateľov s nízkym rozpočtom. Platí sa tu eurom, takže nemusíte pred odchodom hľadať zmenáreň a dostanete sa sem aj letecky priamo z Bratislavy. 

Ak vás fascinuje myšlienka na krvavničky na tanieri, milujete svieži morský vánok a husté lesy, ste dostatočne dobrodružní na to, aby ste sa vybrali do rašelinísk a ste ochotní vyskúšať sirupový likér, Estónsko na vás čaká.

Lesy v krajine sú plné rašelinnísk.
Lesy v krajine sú plné rašelinnísk.
Zdroj: foto: www.capture-estonia.ee

Začnite v Taline

Najlepší čas na návštevu pobaltských štátov je koniec jari alebo leta, keď je zvyčajne dosť pekné počasie, ktoré vám umožní prechádzať sa po mestách a ísť na výlet do prírody. Vo všeobecnosti je to však jediná vec, ktorá sa dá predpovedať o klíme v Baltských štátoch. Počasie je podobné ako na Slovensku, no treba mať na pamäti tuhé zimy. 

Estónsko je však možné navštíviť v každom ročnom období. Mestá sú totiž plné atrakcií a významné pamiatky sú otvorené počas celého roka. Letá sú relatívne krátke (približne od polovice júna do konca augusta) a hoci v tomto období môžete zažiť sériu horúcich a suchých dní, prehánky a chladné noci sú rovnako pravdepodobné. Nezabudnite si k tričkám pribaliť nepremokavú bundu a teplý sveter. Predsalen, východná poloha dokáže prekvapiť a nezabúdajte, že ste len na skok od Fínska či Ruska, ktoré sú krutými zimami známe. 

Ceny v Estónsku sú veľmi rozmanité, podľa miesta, kde sa nachádzate. Kým na vidieku a v menších mestách sa môžete tešiť na "veľa muziky za málo peňazí", väčšie mestá ako Talin dokážu prekvapiť cenami vyššími ako na Slovensku. V reštauráciách či službách však necháte podobné sumy ako v Bratislave. 

Začnite svoju cestu v Talinne, hlavnom meste, známom pre svoje zachovalé stredoveké Staré Mesto. Preskúmajte jeho dláždené uličky, historické budovy a očarujúce kaviarne. Talin leží priamo pri Baltskom mori a má 450-tisíc obyvateľov.

Staré mesto zdobí aj stredoveká architektúra.
Staré mesto zdobí aj stredoveká architektúra.
Zdroj: foto: Trafalgar Tours

Stredoveké mesto

Aj keď je Talin drahší ako zvyšok krajiny, existuje niekoľko skvelých možností ubytovania, ktoré vás nezruinujú. Po prvé, krásny 4-hviezdičkový hotel, ktorý je neuveriteľne cenovo dostupný, nesie názov Hestia Hotel Barons Old Town. Tento hotel sa nachádza priamo v srdci všetkého v zrekonštruovanej historickej budove.

História vás bude po prechádzkach Talinom sprevádzať po celý čas. Mesto si totiž zachovalo svoje centrum, ale aj okolité budovy staré tisícky rokov. Už brána do Talinu je historická. Z Ruska sa do Estónska dostanete cez most na rieke Narva. Zaujímavosťou je, že na druhej strane na váš čaká obrovský stredoveký hrad. 

Nenechajte sa však zmiasť veľkosťou Talinu. Mesto je síce menšie ako Bratislava, o to je však živšie. Teoreticky ho dokážete prejsť za deň, ale určite stojí za dlhšiu návštevu. Môžete sa tešiť na kultúru v uliciach, múzeá, hrady, ale aj pouličných umelcov a bohatý nočný život. 

Mesto dokáže očariť v každom ročnom období.
Mesto dokáže očariť v každom ročnom období.
Zdroj: foto: Macromedia

Prírodné krásy

Ak máte radšej prírodu, od mestského ruchu si perfektne oddýchnete v národnom parku, ktorý vás očarí obrovskými stromami, ale aj početnou divokou zverou. Estónsko ste nevideli, pokiaľ ste neboli aspoň jeden deň mimo Talinu.

Celodenná prehliadka národného parku Lahemaa je ideálnou destináciou na strávenie dňa. Divoká a krásna príroda, živá kultúra okorenená nemeckými, dánskymi, švédskymi a ruskými vplyvmi a fascinujúca história urobili z tohto zážitku obľúbené turistické miesto. Celý park je sprístupnený pre každého cestovateľa.

Za návštevu stojí aj národný park Soomaa. Ten zažíva jedinečný fenomén známy ako „piata sezóna“. Počas jarných záplav sa krajina mení na vodnú krajinu zázrakov. Plavte sa po zaplavených lesoch na kanoe, obklopený starými stromami odrážajúcimi sa v zrkadlových vodách. Je to neskutočný zážitok, ktorý vás spojí s neskrotnou dušou Estónska.

Piata sezóna je unkátnym obdobím, kedy sa les mení na rieku.
Piata sezóna je unkátnym obdobím, kedy sa les mení na rieku.
Zdroj: foto: Visit Estonia

Nádherné mesto Tartu

Estónsko však vôbec nie je len Talin, aj čo sa týka miest. Mesto Tartu, ktoré sa nachádza na brehoch rieky Emajõgi, láka cestovateľov svojou bohatou históriou, pulzujúcou umeleckou scénou a pokojnými zelenými plochami.

Začnite svoje dobrodružstvo v srdci Tartu – v Starom Meste. Prechádzajte sa dláždenými uličkami, obdivujte stredovekú architektúru a nasajte nadčasovú atmosféru. Nenechajte si ujsť Raekoja Plats, historické mestské námestie, kde sa stretávajú miestni obyvatelia a kde sa odohrávajú rôzne podujatia.

Objavte umeleckú stránku Tartu v Aparaaditehas. V tomto bývalom továrenskom komplexe sa teraz nachádzajú štúdiá, galérie a svojrázne obchody. Preskúmajte miestne remeselné umenie, nájdite jedinečné suveníry a ponorte sa do kreatívneho ruchu.

Vydajte sa určite aj do do Supilinnu, mesta polievok. Táto bohémska štvrť v Tartu vyžaruje uvoľnenú atmosféru. Obdivujte drevené domy, street art a komunitné záhrady. Dajte si kávu v miestnej kaviarni a vychutnajte si autentickosť okolia. Vychutnajte si Estónsko, toto je len malá ukážka všetkých jeho krás. 

 

Ikonické mesto ponúka bohemské aj pokojné zážitky.
Ikonické mesto ponúka bohemské aj pokojné zážitky.
Zdroj: foto: Visit Tartu


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.nationalgeographic.com, www.capture-estonia.ee, www.wewillnomad.com foto: Must see spots
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies