Petržalka plánuje verejné prerokovania o prekládke nadzemného vedenia nad Veľkým Draždiakom

NETKY.SK • 7 Október 2024, 10:52 • 2 min
Petržalka plánuje verejné prerokovania o prekládke nadzemného vedenia nad Veľkým Draždiakom

BRATISLAVA - Bratislavská mestská časť Petržalka sa chystá na tri verejné prerokovania, ktoré sa uskutočnia v októbri a budú sa zaoberať plánovanou prekládkou nadzemného veľmi vysokého napätia (VVN) vedúceho nad areálom Veľkého Draždiaka. Obyvatelia budú mať možnosť vyjadriť svoje názory a obavy, ktoré poslúžia miestnym poslancom pri rozhodovaní o projekte. Starosta Ján Hrčka vyzdvihuje potenciál oblasti pre šport a rekreáciu a upozorňuje na výzvy spojené s vlastníctvom pozemkov.

slovakia

left justify in out

Bratislavská mestská časť Petržalka sa v októbri chystá na tri verejné prerokovania týkajúce sa plánovanej prekládky nadzemného veľmi vysokého napätia (VVN), ktorá prechádza aj nad areálom Veľkého Draždiaka.

Zástupcovia mestskej časti budú na stretnutiach prezentovať zámery, odpovedať na otázky obyvateľov a zbierať ich názory. Tieto informácie poslúžia miestnym poslancom pri rozhodovaní o schválení projektu.

Starosta Petržalky Ján Hrčka zdôrazňuje, že akékoľvek obmedzenie alebo spoplatnenie vstupu na dotknuté pozemky by nebolo správnym krokom. Podľa neho existuje veľký potenciál na športovo-rekreačné využitie oblasti Draždiaka, pričom dotknuté pozemky nevlastní mestská časť, ale ich vlastní Štátne lesy SR, hlavné mesto a súkromné subjekty.

Prvé verejné stretnutie sa uskutoční 14. októbra v Dome kultúry Lúky, nasledujúce na 22. októbra v DK Zrkadlový háj a posledné 24. októbra na Základnej škole Nobelovo námestie. Všetky stretnutia začnú o 18:00.

Mestská časť zvažuje aj možnosť overiť súhlas s prekládkou prostredníctvom miestneho referenda, čo by stálo odhadom 60 000 až 80 000 eur. Hoci by referendum mohlo poskytnúť najlegitímnejší spôsob získania názoru verejnosti, jeho náklady a riziko neúspechu sú tiež faktory, ktoré treba zvážiť.

Veľký Draždiak, podobne ako iné jazerá v okolí Bratislavy, vznikol zo štrkoviska. Elektrické vedenie, ktoré vedie nad jeho plochou, však už 30 rokov bráni tomu, aby sa jazero stalo oficiálnym prírodným kúpaliskom a rozvoju územia. Riešenie tejto situácie sa diskutuje od roku 2007, pričom najbližšie k prekládke bolo v roku 2016, avšak plán nebol realizovaný.

Aktuálna diskusia o prekládke vedenia sa obnovila po pláne distribučnej spoločnosti na výmenu káblov, čo otvorilo novú príležitosť pre zlepšenie podmienok v tejto oblasti a posun smerom k jej ďalšiemu rozvoju.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mestská časť Petržalka, Foto: bratislavskenoviny.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies