Pijete kávu pri sedavej práci? Zbystrite, vedci odhalili prekvapivú spojitosť s úmrtnosťou

NETKY.SK • 22 Júl 2024, 13:04 • 2 min
Pijete kávu pri sedavej práci? Zbystrite, vedci odhalili prekvapivú spojitosť s úmrtnosťou

Pracovný deň bez kávy si dokáže predstaviť iba málokto. V spoločnosti si však tento nápoj príliš dobrú povesť nevybudoval. Jeho častá konzumácia býva vnímaná ako zdraviu škodlivá. Ľudia so sedavým zamestnaním by však mali spozornieť. Vedci z Univerzity Soochow na Taiwane totiž skúmali, či existuje súvislosť medzi pitím kávy, častým sedením, zdravím a úmrtnosťou. A dospeli k prekvapivým výsledkom. Káva pri sedavom zamestnaní prospieva, píše Bild.

slovakia

left justify in out

Nadmerné pitie kávy a dlhé sedenie sú samy o sebe činnosti, ktoré sú spojené s rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Pri dlhom sedení sa v tele zvyšuje krvný tlak aj hladina cholesterolu. Rovnako tak môže krvný tlak nepriaznivo ovplyvňovať aj časté pitie kávy.

Pre úradníkov, pokladníkov, vodičov a ďalšie profesie vykonávajúce svoju prácu prevažne v sede však priniesol výskumný tím z Univerzity Soochow veľmi dobré správy. Zistil totiž, že káva môže u ľudí so sedavým zamestnaním riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení minimalizovať.

Vedci v rámci štúdie, ktorú zverejnil časopis BMC Public Health , zanalyzovali údaje 10 639 účastníkov výskumu. Získali ich na základe rozhovorov, vyšetrení a laboratórnych testov. Dobrovoľníkov sa pýtali, koľko hodín denne strávia sedením a tiež na ich spotrebu kávy. Výskum realizovali v Spojených štátoch.

Niečo málo cez polovica účastníkov vo výskume uviedla, že pravidelne pije kávu. Z opýtaných viac ako šesť hodín denne strávi sedením v práci 48 percent z nich. "Dôležité je, že 23 percent dospelých v USA uviedlo sedenie dlhšie ako šesť hodín denne, aj žiadnu konzumáciu kávy," stojí v štúdii.

A jej výsledky ukázali, že sedavé zamestnanie nepriamo zapríčiňuje kardiovaskulárne ochorenie a dokonca zvyšuje riziko smrti. To sa naproti tomu znižuje pri konzumácii kávy v akomkoľvek množstve až o tretinu. Pozoruhodným výsledkom však je, že súvislosť sedavého zamestnania so zvýšenou úmrtnosťou pozoroval vedecký tím iba u dospelých, ktorí kávu nepijú.

Prečo je nápoj taký životabudič, budú vedci skúmať ďalej. "Vzhľadom na to, že ide o komplexnú zlúčeninu, je potrebný ďalší výskum, ktorý sa mu bude venovať," zhrnul tím z taiwanskej univerzity prekvapivé závery.

Pribúda dôkazov, že pitie kávy významne znižuje výskyt chronických ochorení a úmrtnosť na ne, a to vďaka antioxidačným vlastnostiam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Bild, Univerzity Soochow, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies