Počet hospitalizácií v dôsledku úrazov na Slovensku stúpol: Najviac zranení utrpeli seniori a cyklisti

NETKY.SK • 2 Október 2024, 11:18 • 2 min
Počet hospitalizácií v dôsledku úrazov na Slovensku stúpol: Najviac zranení utrpeli seniori a cyklisti

BRATISLAVA - V roku 2023 zaznamenali nemocnice na Slovensku viac ako 67.000 hospitalizácií spôsobených úrazmi, čo predstavuje nárast o 3,5 percenta oproti predchádzajúcemu roku. Najčastejšími obeťami úrazov boli seniori nad 65 rokov a muži, pričom najčastejšou príčinou hospitalizácií boli pády v domácnostiach.

slovakia

left justify in out

V roku 2023 zaznamenali slovenské nemocnice viac ako 67 000 hospitalizácií v dôsledku úrazov, čo predstavuje nárast o 3,5 percenta oproti predchádzajúcemu roku. Údaje zverejnené Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI) poukazujú na to, že najčastejšími obeťami úrazov boli muži a seniori. Najviac úrazov sa pritom stalo v domácnostiach.

Podľa štatistík NCZI tvorili muži 52,8 percenta zo všetkých hospitalizovaných osôb s úrazmi, zatiaľ čo ženy predstavovali 47,2 percenta. V priemere pacienti strávili v nemocnici 6,3 dňa. Najväčšiu skupinu hospitalizovaných tvorili ľudia vo veku 65 a viac rokov, čo poukazuje na vysokú zraniteľnosť starších osôb.

Najčastejšou príčinou hospitalizácií boli úrazy spôsobené pádom, ktorých NCZI evidovalo takmer 45 000. Viac ako 43 percent z nich sa odohralo v domácnosti, čo zdôrazňuje potrebu prevencie úrazov v prostredí, kde sa ľudia cítia najbezpečnejšie. Pády na ulici či ceste tvorili len niečo vyše osem percent z celkového počtu.

Najčastejšie hospitalizovanými zraneniami pri páde boli poranenia bedra a stehna (8 699 prípadov), nasledované poraneniami hlavy (7 756), kolena a predkolenia (7 743), pleca a ramena (4 978), lakťa a predlaktia (4 259) a brucha či panvy (3 966). Štatistiky ukazujú, že zranenia pri páde môžu mať vážne následky a viesť k dlhodobej hospitalizácii.

V prípade dopravných nehôd bolo v roku 2023 hospitalizovaných 3 618 osôb, čo je o štyri percentá viac než v roku 2022. Najčastejšie sa v nemocniciach ocitli cyklisti a muži vo veku 45 až 65 rokov. Tieto údaje poukazujú na nutnosť zvýšenia bezpečnosti na cestách, najmä pre zraniteľných účastníkov cestnej premávky, ako sú cyklisti.

Nárast počtu hospitalizácií v dôsledku úrazov je varovným signálom a naznačuje potrebu intenzívnejšej prevencie a zvýšenej starostlivosti o bezpečnosť v každodennom živote.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NCZI, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies