Pociťujete po vypití kávy ospalosť? CHYBA, ktorej sa dopúšťajú mnohí

NETKY.SK • 29 Júl 2024, 12:12 • 2 min
Pociťujete po vypití kávy ospalosť? CHYBA, ktorej sa dopúšťajú mnohí

BRATISLAVA - Káva je prírodný stimulant, ktorý vďaka obsahu kofeínu naštartuje náš mozog a telo. Niektorí však pociťujú opačný efekt.

slovakia

left justify in out

Káva obsahuje kofeín, ktorý stimuluje nervový systém a mozog. Požadované účinky, ako je zvýšená koncentrácia a energia, pociťujeme zvyčajne päť minút až pol hodiny po jej vypití. Účinky kávy závisia od mnohých faktorov, okrem iného od toho, ako telo reaguje na kofeín alebo napríklad od telesnej hmotnosti. Nie vždy nám však tento obľúbený nápoj dodá energiu.

Ospalosť po vypití kávy môže byť podľa odborníkov spôsobená viacerými faktormi. Ako informuje server Onet.pl, po prvé ide o samotnú podstatu účinku kofeínu. Ten inhibuje pôsobenie adenozínu, chemickej látky, ktorá reguluje cyklus bdenia a spánku. A keď hladina kofeínu v tele začne klesať, adenozín začne pôsobiť intenzívnejšie, čo vedie k pocitu únavy a ospalosti.

Po druhé, káva zvyšuje hladinu kortizolu, stresového hormónu, ktorý môže z dlhodobého hľadiska taktiež prispievať k únave.

A po tretie, k zníženiu energie môže prispieť cukor pridaný do kávy alebo sladká maškrta, ktorú si k nej dáte. Cukor telo spracováva oveľa rýchlejšie ako kofeín, čo môže viesť k pocitu ospalosti.

Nadmerná konzumácia kofeínu nie je podľa odborníkov zdravý zvyk. Maximálna odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 300 mg. Prekročenie tohto množstva môže viesť k poruchám intelektuálnych a motorických funkcií.

Rovnako ako všetko, aj kávu treba piť v prvom rade s mierou. Čoraz viac ľudí uvažuje, že sa jej úplne vzdá.

V tom prípade sa však odporúča postupná cesta. Ak s ňou úplne seknete zo dňa na deň, telo môže reagovať abstinenčnými príznakmi kofeínu, ako sú bolesti hlavy, problémy s koncentráciou, podráždenosť, nevoľnosť či ospalosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Onet.pl, Foto: bunacafe.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies