Podľa Europolu vyše 70 % kokaínu prichádza do Európy cez Antverpy a Rotterdam

NETKY.SK • 3 Júl 2024, 16:36 • 2 min
Podľa Europolu vyše 70 % kokaínu prichádza do Európy cez Antverpy a Rotterdam

HAAG - Viac ako 70 percent kokaínu sa do Európy dostáva cez prístavy v belgických Antverpách a holandskom Rotterdame. Vyplynulo to z analýzy Europolu, podľa ktorej prísun tejto drogy do Európy narastá. Pre agentúru DPA to uviedla hovorkyňa Europolu,

slovakia

left justify in out

Podľa údajov európskeho policajného úradu sa do EÚ každoročne prepašujú nelegálne drogy v hodnote viac ako 31 miliárd eur. Na prvom mieste je marihuana v hodnote približne 12 miliárd eur, tesne za ňou nasleduje kokaín v hodnote približne 11,6 miliardy eur.

Len minulý rok zadržali v európskych prístavoch viac ako 300 ton kokaínu. V samotných Antverpách vyšetrovatelia v roku 2023 zaistili rekordných 121 ton kokaínu - o približne desať percent viac ako v predchádzajúcom roku. V Holandsku vlani zadržali približne 60 ton tejto drogy.

Podľa Europolu bezpečnostné zložky zachytávajú čoraz väčšie kontrabandy. Dosiaľ najväčší odhalili vlani v Rotterdame - v nákladnom kontajneri s banánmi sa našlo približne osem ton kokaínu v hodnote približne 600 miliónov eur.

"Obrovské zisky z pašovania kokaínu priťahujú mnohé zločinecké siete," konštatovala hovorkyňa. Podľa úradu to zároveň viedlo k nárastu násilia spojeného s drogami. Nárast počtu záchytov však podľa hovorkyne tiež svedčí o tom, že vyšetrovatelia získavajú väčší prehľad o spôsobe fungovania gangov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: DPA / Europol, Foto: Euronews / AP / Virginia Mayo
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies