Podľa FBI poslali iránski hackeri ukradnuté informácie o Trumpovej kampani Bidenovým spolupracovníkom + VIDEO

NETKY.SK • 19 September 2024, 08:17 • 2 min
Podľa FBI poslali iránski hackeri ukradnuté informácie o Trumpovej kampani Bidenovým spolupracovníkom + VIDEO

WASHINGTON - Iránski hackeri poslali začiatkom leta citlivé informácie ukradnuté z Trumpovej kampane prezidentovi Joeovi Bidenovi, uviedli v stredu americkí vyšetrovatelia.

slovakia

left justify in out

Iránci poslali "nevyžiadané e-maily", ktoré obsahovali ukradnuté materiály, ktoré neboli verejne dostupné z kampane bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ľuďom spojeným s jeho demokratickým politickým rivalom, uviedla v stredu FBI a dve ďalšie vládne agentúry.

FBI a predstavitelia Úradu riaditeľa národnej spravodajskej služby a Agentúry pre kybernetickú bezpečnosť a bezpečnosť infraštruktúry uviedli, že "v súčasnosti neexistujú žiadne informácie", ktoré by naznačovali, že príjemcovia spojení s kampaňou prezidenta Joea Bidena reagovali na e-maily, ktoré vládni predstavitelia odsúdili ako súčasť snahy "podnietiť nezhody a podkopať dôveru v náš volebný proces"

E-maily boli zaslané v júni a júli osobám "spojeným s Bidenovou kampaňou" a "obsahovali výňatok z ukradnutých, neverejných materiálov z kampane bývalého prezidenta Trumpa", uviedol vo vyhlásení Úrad riaditeľa národnej spravodajskej služby, FBI a CISA. 

Iránski hackeri sa od konca júna naďalej pokúšajú prenášať neverejné ukradnuté materiály súvisiace s Trumpovou kampaňou do mediálnych organizácií, uvádza sa v stredajšom vyhlásení, v ktorom sa uvádza, že FBI túto činnosť sleduje.

Najnovšie odhalenie vrhá nové svetlo na nespočetné množstvo taktík, ktoré Irán použil na poškodenie Trumpovej kampane, a na to, ako vytrvalo pokračuje napriek tomu, že ho americkí predstavitelia v auguste tohto roku upozornili na prvý pokus o únik ukradnutých dokumentov z kampane.

Nie je jasné, do akej miery vtedajšia Bidenova kampaň čítala alebo využívala informácie, ktoré Iránci poslali. Tieto tri agentúry uviedli, že e-maily boli nevyžiadané a zamestnanci kampane na ne neodpovedali.

Morgan Finkelstein, hovorca kampane viceprezidentky Kamaly Harrisovej, ktorá nahradila Bidenovu kampaň, v stredajšom vyhlásení uviedol, že "sme spolupracovali s príslušnými orgánmi činnými v trestnom konaní, odkedy sme sa dozvedeli" o informáciách zaslaných zamestnancom Bidenovej kampane.

"Nevieme o tom, že by bol nejaký materiál zaslaný priamo do kampane; niekoľko jednotlivcov dostalo na svoje osobné e-maily niečo, čo vyzeralo ako spam alebo pokus o phishing," povedal Finkelstein. "Čo najdôraznejšie odsudzujeme akúkoľvek snahu zahraničných aktérov zasahovať do volieb v USA vrátane tejto nežiaducej a neprijateľnej škodlivej činnosti."

Skupina Threat Analysis Group spoločnosti Google, ktorá monitoruje kybernetické útoky podporované vládou, minulý mesiac v správe uviedla, že iránska hackerská skupina napojená na Islamské revolučné gardy sa v máji a júni zamerala na Trumpovu aj Bidenovu-Harrisovej kampaň v rámci phishingovej operácie.

Televízia NBC News tento mesiac informovala, že podľa dvoch predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní plánuje ministerstvo spravodlivosti podať trestné oznámenie v súvislosti s hackerským útokom na Trumpovu kampaň. Hovorca iránskej misie pri OSN poprel úlohu krajiny v tejto operácii.

Ministerstvo spravodlivosti obvinilo Iráncov zo zasahovania do volieb počas posledných prezidentských volieb. V roku 2021 ministerstvo spravodlivosti obvinilo dvoch Iráncov v súvislosti s "kybernetickou" kampaňou s cieľom zastrašiť a ovplyvniť amerických voličov počas prezidentských volieb v roku 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Politico, NBC News, Foto: CNBC / Getty Images / Mario Tama
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies