Podľa odborníčky majú vitamín D a železo zásadný vplyv na kogníciu dieťaťa

NETKY.SK • 23 Jún 2024, 10:30 • 2 min
Podľa odborníčky majú vitamín D a železo zásadný vplyv na kogníciu dieťaťa

BRATISLAVA - Vitamín D a železo majú zásadný vplyv na imunitu aj kognitívny vývoj dieťaťa. Vo výžive môžu batoľatám chýbať pri príliš skorom prechode na kravské mlieko i nedostatočnom príjme červeného mäsa a rýb. Poukázala na to hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová v súvislosti s prieskumom zameraným na výživu detí. Ten preukázal, že im v nej najviac chýbajú potraviny bohaté na železo a vitamín D.

slovakia

left justify in out

"Prieskum ukázal, že najviac zaostávame v príjme železa a vitamínu D, čo je spôsobené skorým zavedením kravského mlieka v strave batoliat a nedostatočným príjmom červeného mäsa a rýb," uviedla odborníčka. Z výsledkov okrem iného vyplýva, že deti málo konzumujú odporúčané množstvo ovocia a zeleniny. Časť z nich je ohrozená obezitou pre konzumáciu jedál z fastfoodov, údenín či sladkostí a sladených nápojov. V niektorých prípadoch takisto rodičia uvádzajú ako problém nechutenstvo u detí.

Prokopová zdôraznila, že výživa počas prvých 1000 dní života má zásadný vplyv na vývoj, metabolizmus, stravovacie návyky či chuťové preferencie. "Dodržiavaním správnej životosprávy v tomto veku sa znižuje riziko civilizačných ochorení (obezita, cukrovka 2. typu, alergia, astma, kardiovaskulárne ochorenia a pod.) v dospelosti," ozrejmila. Pediatri preto podľa nej musia naďalej apelovať na rodičov, aby správnej výžive a životospráve detí venovali dostatočnú pozornosť a prebrali tak plnú zodpovednosť za ich neskorší vývoj.

Ilustračné foto - potraviny bohaté na vitamín D a železo
Ilustračné foto - potraviny bohaté na vitamín D a železo
Zdroj: Novinky.cz

Výsledky prieskumu takisto ukázali, že čoraz viac detí pravidelne jedáva pred digitálnou obrazovkou. "Ak dieťa počas konzumácie jedla pozerá na obrazovku, znižuje sa jeho samoregulácia príjmu energie, čo v praxi znamená, že buď zvyšuje, alebo znižuje príjem potravy," priblížil neuropsychológ Robert Krause. Upozornil tiež, že používanie digitálnych technológií v batolivom a predškolskom veku negatívne ovplyvňuje bielu a sivú hmotu mozgu, čo vedie k zhoršeniu kognitívnych schopností.

Celoslovenský prieskum sa realizoval prostredníctvom online dotazníka NutriCheq na vzorke 700 rodičov detí vo veku jeden až tri roky v období od januára do decembra minulého roka. Ten má na základe odpovedí vyhodnotiť nedostatky v stravovaní batoliat a navrhnúť ich riešenie. Stoja za ním Slovenská pediatrická spoločnosť a Iniciatíva prvých 1000 dní. Dotazník je orientačný a výsledky sa majú konzultovať s pediatrom. Dostupný je na webe www.1000dni.sk/nutricheq.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Elena Prokopová, Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies