Pomoc Západu nestačí, tvrdí Zelenskyj. Dostal sa do vážnej potýčky s poľským ministrom +VIDEO

NETKY.SK • 18 September 2024, 09:06 • 2 min
Pomoc Západu nestačí, tvrdí Zelenskyj. Dostal sa do vážnej potýčky s poľským ministrom +VIDEO

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril ľútosť nad pomalou a nedostatočnou vojenskou pomocou od západných spojencov a povedal, že nestačí ani na vybavenie "štyroch zo 14 brigád".

slovakia

left justify in out

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl v rozhovore s Fareedom Zakariom z televízie CNN vysvetlil, že armádne jednotky majú problémy odraziť ničivé ruské útoky, pretože nie sú dostatočne vybavené.

Zdôraznil, že Kyjev potrebuje aspoň 14 plne vybavených brigád, "aby bol pripravený", ale nedávne balíky vojenskej pomoci nestačili na dostatočné vyzbrojenie ani tretiny z nich. "Potrebujeme vybaviť 14 brigád - stále ich nemáme. Z tohto balíka sme nevybavili ani štyri brigády... Preto musíme drony vyrábať doma. Nie je to dosť, ale urobili sme to," vyhlásil Zelenskyj.

Ukrajina pokračuje v nečakanom vpáde do ruskej Kurskej oblasti, ale podľa správ sa Moskva pripravuje na protiofenzívu.

 

Použité bolo všetko, čo sa dalo

Narážal na návrh zákona o dodatočnej pomoci Kyjevu vo výške 61 miliárd dolárov, ktorý bol v americkom Kongrese pozastavený do apríla 2024.

Prezident vysvetlil, že ukrajinské obranné sily "použili všetko, čo mali", aby sa ubránili ruským útokom.

"Presunuli sme všetko, čo bolo v zásobách - v skladoch a v záložných brigádach," povedal. "Zobrali sme všetko, čo sme mali - všetky zbrane." Zelenskyj poukázal na to, že kyjevským silám chýbajú obrnené vozidlá a delostrelecké granáty, pričom Rusi vystrelili 12-krát viac nábojov ako ukrajinské jednotky.

Nezhody s poľským ministrom Sikorským

Počas piatkovej návštevy Sikorského v Kyjeve došlo k incidentu medzi ukrajinským prezidentom Zelenským a poľským ministrom zahraničných vecí Sikorským. Stretnutie bolo opísané ako stretnutie s "mimoriadne napätou" atmosférou. Zdroje ho charakterizovali ako "hádku" alebo dokonca "potýčku" v niektorých momentoch.

Poľských predstaviteľov údajne prekvapil Zelenského prístup k Sikorskému. Zelenskyj obvinil Poľsko, že nepodporuje rokovania Ukrajiny o členstve v EÚ.

Sikorski oponoval, že vstup Poľska do EÚ trval desať rokov, a naznačil, že časový plán navrhovaný Ukrajinou je "nereálny". Zelenskyj požiadal Poľsko o ďalšie vojenské vybavenie. Takisto požiadal Poľsko, aby zostreľovalo rakety a drony nad Ukrajinou, na čo Sikorski odpovedal, že takéto akcie by si vyžadovali súhlas NATO.

Zelenskyj tiež kritizoval Poľsko za zdôrazňovanie volyňskej tragédie a naznačoval, že sa využíva na vnútropolitické účely. Tvrdil, že Poľsko by túto historickú otázku nemalo otvárať. Sikorski sa zasadzoval za exhumáciu a dôstojné pochovanie obetí volynskej tragédie.

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski (vpravo) a ukrajinský minister zahraničných vecí Andrii Sybiha (vpravo) vystúpili počas stretnutia v ukrajinskom Kyjeve 13. septembra 2024.
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski (vpravo) a ukrajinský minister zahraničných vecí Andrii Sybiha (vpravo) vystúpili počas stretnutia v ukrajinskom Kyjeve 13. septembra 2024.
Zdroj: EPA-EFE / Sergey Dolzhenko


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Defense Post, X / @clashreport / Onet, Foto: SITA / AP
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies