Podvody s deepfake videami ohrozujú Slovensko: Známe osobnosti v hre a obete prichádzajú o peniaze +VIDEO

NETKY.SK • 26 Október 2024, 11:00 • 2 min
Podvody s deepfake videami ohrozujú Slovensko: Známe osobnosti v hre a obete prichádzajú o peniaze +VIDEO

Na Slovensku sa šíri alarmujúci trend podvodov prostredníctvom deepfake videí, ktoré napodobňujú známe osobnosti a vedúcich predstaviteľov firiem. Tieto presne vytvorené falošné videá manipulujú s obyvateľmi tak, že im podvodníci dokážu nanútiť zasielanie peňazí. Bezpečnostná spoločnosť Eset a VÚB banka varujú pred psychologickými trikmi, ktoré útočníci používajú, vrátane inštrukcií, ako reagovať na fiktívne telefonáty z banky, čím sa zvyšuje dôveryhodnosť ich podvodného schémy.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku sa šíri podvod založený na deepfake videách, ktoré napodobňujú známe osobnosti a riaditeľov firiem. Tieto technológie dokážu manipulovať s ľuďmi tak, že im podvodníci dokážu presvedčiť ich, aby peniaze zaslali dobrovoľne.

Upozornila na to bezpečnostná spoločnosť Eset spolu s VÚB bankou.
"Pri ich realizácii sa využívajú veľmi účinné psychologické triky, ktoré vždy zaberajú. Videá sú vytvorené v miestnom jazyku a cielia na publikum, ktoré očakáva rýchly zisk. Na začiatku sú podvodníci ochotní prezradiť cenné investičné rady, a ak sa niekto chytí, pokračujú intenzívnymi telefonátmi a emocionálnym vydieraním," povedal Ondrej Kubovič, špecialista z Esetu.

Ondrej Kubovič, špecialista z Esetu
Ondrej Kubovič, špecialista z Esetu
Zdroj: O2 - Soda

Radomír Adamkovič z VÚB banky dodal, že rôzne ponuky na investície do kryptomien a akcií predstavujú už väčšinu strát klientov. "Podvodníci sú dokonca takí sofistikovaní, že svoje obete pripravujú aj na kontrolný telefonát z banky a inštruujú ich, ako majú reagovať. Sú schopní presvedčiť oklamaných ľudí, že im banka chce zmariť ich šancu na výhodný zisk," varoval.
Na druhej strane sú podvodníci menej úspešní pri podvodoch s platobnými kartami, pričom sa čoraz viac zameriavajú na online transakcie. Údaje z VÚB ukázali, že až 83 % podvodných platieb s kartami je neúspešných, zatiaľ čo pri podvodných online platbách je neúspešnosť nižšia, a to 66 %.


Medzi najčastejšie podvody zamerané na firmy, ako uvádza spoločnosť BEC, patrí phishing a CEO podvody. V prvom prípade podvodníci získajú prístup do mailovej komunikácie firmy a útočník zašle emailovú požiadavku v mene dodávateľa na zaplatenie faktúry, pričom zmení číslo účtu, a firma následne realizuje úhradu na účet podvodníka.

Druhý typ podvodu funguje podobne, ale útočník zašle požiadavku v mene majiteľa firmy alebo nadriadeného zamestnancovi na prevod peňazí, ktorý následne prevedie prostriedky na účet podvodníka.

Klasický phishing, ktorý sa zakladá na podvodných textových správach, je podľa odborníkov na ústupe, keďže nové technológie umožnili zdokonaľovanie útokov. "Pokrok útočníkov zahŕňa najmä vyššiu jazykovú kvalitu komunikácie, lepšie grafické spracovanie a zvýšenú uveriteľnosť útokov, na čom sa, samozrejme, podieľala aj umelá inteligencia," uzavrel predseda Združenia pre bankové karty Peter Géc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Eset, VÚB, Foto: Finsider
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies