Tretina najchudobnejších krajín sveta čelí paradoxne vysokým stupňom obezity a podvýžive zároveň.
Nedostatok pohybu a nezdravé potraviny
Podľa údajov odborného magazínu problém spôsobuje globálny prístup k nadmerne spracovaným potravinám a tiež nedostatok cvičenia. Autori preto vyzývajú na zmeny v "modernom systéme stravovania", ktorý problém podporuje. Najzasiahnutejšie sú pritom štáty subsaharskej Afriky a Ázie.
Dvojité bremeno podvýživy
Správa odhaduje, že takmer 2,3 miliardy detí a dospelých na planéte má nadváhu a viac než 150 miliónov detí má spomalený rast. Mnohé chudobné a stredne rozvinuté krajiny pritom čelia obom problémom naraz, čo je známe ako "dvojité bremeno podvýživy". Podľa správy ním v 90. rokoch trpelo 45 zo 123 krajín a situácia sa zhoršuje. Autori správy v tejto súvislosti zdôrazňujú, že problém by mali riešiť vlády, akademici a Organizácia Spojených národov, pričom poukazujú na nevyhnutnosť zmien v stravovaní.
Za dve desaťročia narástol počet postihnutých krajín
Rodiny a komunity ľudí môžu trpieť oboma problémami v rôznych životných štádiách. Podľa výskumu sa problém dvojitého bremena výživy objavuje od roku 1990 do roku 2010 až v 14 nových krajinách s najnižšími príjmami na svete.
Ľudia by mali zmeniť svoje stravovacie návyky
Spôsob, akým ľudia jedia, pijú a pohybujú sa, sa mení. Rastúci počet supermarketov, ľahká dostupnosť menej výživných potravín, ako aj pokles fyzickej aktivity vedú k nadváhe.
"Už nemôžeme spájať krajiny s nízkym príjmom s podvýživou a krajiny s vysokým príjmom s obezitou. Všetky formy podvýživy majú spoločného menovateľa - potravinové systémy, ktoré neposkytujú všetkým ľuďom zdravú a bezpečnú stravu," uviedol jeden z tvorcov výskumu Dr. Francesco Branca.
Zmena musí nastať zo strany výrobcov
Branca uviedol, že zmena musí nastať v potravinových systémoch - od výroby a spracovania, cez obchod a distribúciu, stanovovanie cien, marketing a označovanie, až po spotrebu a odpad.
Aké potraviny by sme mali konzumovať?
Podľa reportu by sme mali konzumovať veľa ovocia a zeleniny, celozrnných výrobkov, vlákniny, orechov a semien a malé množstvá potravín živočíšneho pôvodu. Tiež by sme mali konzumovaž minimálne množstvo spracovaného mäsa, minimálne množstvo potravín a nápojov s vysokým obsahom pridaného cukru, nasýtených tukov, transmastných kyselín a solí.
Niekoľko tipov, ako ostať fit, nájdete aj v našom článku "Cvičenie pred raňajkami spaľuje viac tuku".
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies