Polícia odhalila 10 vodičov pod vplyvom alkoholu v rámci rozsiahlej kontroly v Košickom kraji

NETKY.SK • 14 Október 2024, 16:25 • 2 min
Polícia odhalila 10 vodičov pod vplyvom alkoholu v rámci rozsiahlej kontroly v Košickom kraji

KOŠICE - V Košickom kraji sa polícia zamerala na odhaľovanie vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu a odhalila 10 nezodpovedných vodičov počas rozsiahlej kontroly. Od začiatku roka bolo odhalených 829 vodičov a policajti vyzývajú k disciplinovanému správaniu na cestách, aby ochránili nevinných účastníkov premávky. Vodiči, ktorí jazdia opití, čelí prísnym sankciám vrátane zadržania vodičského preukazu.

slovakia

left justify in out

Polícia v Košickom kraji sa v posledných mesiacoch snaží bojovať proti vysokému počtu vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu, a to prostredníctvom častých a intenzívnych kontrol. Len za prvých deväť mesiacov tohto roka odhalila 829 nezodpovedných vodičov, pričom ďalší 11 sa odmietli podrobiť dychovej skúške, čo sa považuje za správanie, ako keby nafúkali viac ako jedno promile.

Na tento problém sa polícia zamerala najmä v rámci celokrajskej kontroly, ktorá prebiehala vo Veľkých Kapušanoch, pričom cesty do a z mesta ostali úplne uzavreté. Kontroly sa rozšírili aj na cesty v okrese Košice okolie a v Hnileckej doline na Spiši.

Cieľom týchto akcií je zabezpečiť vyššiu bezpečnosť na cestách a ochrániť životy nevinných účastníkov cestnej premávky. Počas kontroly od 5. hodiny ráno bolo podrobených dychovej skúške 5 839 vodičov, pričom polícia opäť odhalila niekoľko nezodpovedných účastníkov cestnej premávky, ktorí si aj napriek avizovaným intenzívnejším kontrolám sadli za volant pod vplyvom alkoholu.

Medzi nimi bolo 10 vodičov, ktorí nafúkali do 1 promile. Tento výskyt sa rozdelil medzi rôzne okresy, pričom v Michalovciach bolo odhalených 2 vodiči, 4 vodiči v okrese Košice, 2 vodiči na Spiši a 2 vodiči v okrese Košice okolie.

Navyše, polícia objavila aj vodiča, ktorý mal uložený zákaz viesť motorové vozidlá. Tento vodič bol zadržaný a obvinený z trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia, čo mu môže priniesť až dva roky za mrežami.

Všetci vodiči, ktorí boli podrobení dychovej skúške a prekročili povolené limity, prišli o svoje vodičské preukazy, ktoré im boli na mieste zadržané, a ich ďalšia jazda bola zakázaná. O ich osude rozhodne správny orgán.

Prvým z odhalených previnilcov bol 32-ročný vodič z okresu Košice okolie, ktorý bol skontrolovaný 22 minút po začiatku akcie a nafúkal pozitívnu hodnotu 0,26 mg/l alkoholu.

Zaujímavý prípad predstavuje aj vodič z Gelnice, ktorý bol zastavený opakovane – prvýkrát nad Alpinkou v Košiciach, kde mal hodnotu 0,24 mg/l alkoholu, a nielenže mu bol vodičský preukaz zadržaný, ale o hodinu neskôr bol opäť zastavený v Košiciach, pričom nafúkal 0,20 mg/l.

Tieto prípady poukazujú na nezodpovednosť niektorých vodičov, ktorí ignorujú varovania a kontrole polície.

Polícia zdôrazňuje, že ich prioritou je ochrana všetkých účastníkov cestnej premávky. Ako povedal riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, plk. Mgr. Štefan Mulik, tieto kontroly sa vykonávajú od začiatku roka a získavajú pozitívne ohlasy od verejnosti.

Ľudia si sami uvedomujú, aké nebezpečné je, keď vodiči jazdia opití. "Neustále vyzývame vodičov, aby si uvedomili, že alkohol za volant nepatrí," varoval Mulik a zdôraznil, že polícia nebude poľavovať vo svojich kontrolách, pokiaľ nezodpovední vodiči nepochopia dôležitosť bezpečnosti na cestách.

Cieľom týchto kontrol je presvedčiť vodičov, že ide o opatrenia na ochranu ich bezpečnosti. Polícia sa zaväzuje pokračovať v týchto akciách a vyzýva vodičov, aby sa správali zodpovedne. Alkohol za volantom môže mať fatálne následky, a preto je dôležité, aby sa každý vodič správal ohľaduplne a dodržiaval dopravné predpisy.

"Volant v rukách ktoréhokoľvek vodiča je zbraň, s ktorou treba narábať opatrne a so „čistou hlavou," uzavrela polícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: KR PZ v Košiciach, Foto: FB/Polícia SR - Košický kraj
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies