Poľná nemocnica v Rafahu obnovuje takmer plnú kapacitu napriek udalostiam s hromadnými nehodami

NETKY.SK • 19 Júl 2024, 16:10 • 2 min
Poľná nemocnica v Rafahu obnovuje takmer plnú kapacitu napriek udalostiam s hromadnými nehodami

GAZA - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) vo štvrtok uviedol, že jeho 60-lôžková poľná nemocnica v Rafahu na juhu Gazy je po opakovaných hromadných nešťastiach takmer vyťažená.

slovakia

left justify in out

"Opakované hromadné obete v dôsledku neutíchajúcich nepriateľských akcií dosiahli bod zlomu v schopnosti našej nemocnice - a všetkých zdravotníckych zariadení v južnej Gaze - postarať sa o ľudí so život ohrozujúcimi zraneniami," povedal riaditeľ subdelegácie pre MVČK v Gaze William Schomburg.

"Ďalšia hromadná nehoda by prinútila našich lekárov a sestry urobiť mimoriadne ťažké rozhodnutia," varoval Schomburg.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu na tlačovom brífingu uviedla, že dostupnosť nemocničných lôžok v Gaze drasticky klesla, pričom klesla z 3500 pred vypuknutím konfliktu na dnešných iba 1400.

V súčasnosti je v prevádzke len 800 nemocničných lôžok plus 600 lôžok poľných nemocníc pre populáciu 2,2 milióna ľudí vo vojnou zničenej palestínskej enkláve, uviedol orgán OSN.

Izrael spustil rozsiahlu ofenzívu proti Hamasu v pásme Gazy ako odvetu za vyčíňanie Hamasu cez južnú izraelskú hranicu 7. októbra 2023, počas ktorého bolo zabitých asi 1200 ľudí a viac ako 200 bolo zajatých ako rukojemníkov.

Počas posledných 24 hodín izraelská armáda zabila 54 ľudí a zranila 95 ďalších, čím sa celkový počet palestínskych obetí zvýšil na 38 848 a zranených je 89 459 od vypuknutia konfliktu začiatkom októbra 2023, uviedli zdravotnícke úrady so sídlom v Gaze vo vyhlásení vo štvrtok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Marwan Dawood
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies