Poľsko chce urýchliť cestu Srbska do EÚ: Tusk s Vučićom o posilnení spolupráce

NETKY.SK • 25 Október 2024, 08:47 • 2 min
Poľsko chce urýchliť cestu Srbska do EÚ: Tusk s Vučićom o posilnení spolupráce

BELEHRAD - Poľský premiér Donald Tusk počas návštevy Belehradu uistil srbského prezidenta Aleksandara Vučića, že pod poľským predsedníctvom bude prioritou EÚ rozšírenie a užšia spolupráca so Srbskom. Tusk zdôraznil, že bez Srbska nie je Európska únia úplná, a vyjadril podporu ambíciám Srbska na urýchlenie jeho európskej integrácie.

slovakia

left justify in out

Poľský premiér Donald Tusk sa vo štvrtok počas návštevy Belehradu stretol so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom. Počas rozhovorov v srbskom hlavnom meste diskutovali o pokroku Srbska na ceste k členstvu v Európskej únii.

"Viete, že som skôr skeptik ako realista, ale otvorili sa mi nové perspektívy a nová nádej, že v budúcnosti je možné očakávať, nepovedal by som zrýchlenie, ale nejaký iný vzťah popri tom všetkom, čo je pre nás potrebné urobiť," povedal Vučić novinárom po stretnutí, keď načrtol podrobnosti rozhovorov.

"Poľsko čoskoro prevezme predsedníctvo EÚ a počas poľského predsedníctva bude mojou prioritou rozšírenie a čo najužšia spolupráca so Srbskom," povedal Tusk po stretnutí so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom v Belehrade.

"Bez Srbska nie je Európska únia úplná," povedal Tusk, keď stál po boku Vučića.

 

"Sme si vedomí ambícií Srbska v súvislosti s plánom rastu, aby sa urýchlila jeho európska cesta. Pre Poľsko sú dôležité bilaterálne vzťahy so Srbskom, najmä posilnenie hospodárskych vzťahov," dodal Tusk.

Vučič zasa uviedol, že Tusk a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, ktorý je tiež na návšteve Belehradu, mu odovzdali dôležité posolstvá o členstve v EÚ a pokroku Srbska.

Poľský premiér tiež uviedol, že po dlhej a otvorenej diskusii lepšie chápe pozíciu Srbska, a vyjadril presvedčenie, že ich rozhovor povedie k väčšej spolupráci medzi Srbskom, EÚ a Poľskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Euronews, Anadolu Agency, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies