Zuberec: Pod Roháčmi sa začínajú folklórne slávnosti

NETKY.SK • 2 August 2024, 15:41 • 2 min
Zuberec: Pod Roháčmi sa začínajú folklórne slávnosti

ZUBEREC - V jednotlivých programoch sa od piatka do nedele predstaví viac ako tisícka účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Srbska a Írska.

slovakia

left justify in out

Krojovaným sprievodom v Oravskom Bielom Potoku sa v piatok večer začína 48. ročník Podroháčskych folklórnych slávností. Hlavným dejiskom trojdňového folklórneho festivalu bude tradične amfiteáter v Zuberci - Brestovej, sprievodné aktivity sa budú konať aj v Oravskom Bielom Potoku a Múzeu oravskej dediny.

V jednotlivých programoch sa od piatka do nedele predstaví viac ako tisícka účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Srbska a Írska. "Programy takmer päťdesiatky pozvaných folklórnych súborov a skupín, jarmok ľudových remesiel, školy tanca, množstvo stánkov a atrakcií a v neposlednom rade príjemné prírodné prostredie robia zo slávností najnavštevovanejšie kultúrne podujatie na Orave," poznamenal organizátor Miroslav Žabenský.

Podľa jeho slov je programová štruktúra orientovaná na autentické a pôvodné zvykoslovné, hudobné, tanečné a piesňové folklórne prejavy. "Súčasťou slávností budú i zaujímavé výstavy a prezentácie v Múzeu oravskej dediny, profily remeselníckych majstrov, či scénické programy prezentujúce folklórny región Abov, podoby goralskej kultúry a ovčiarsku valaskú tradíciu. Záver festivalu bude patriť profilovému programu Slovenského ľudového umeleckého kolektívu," dodal Žabenský.

Hlavným usporiadateľom sviatku ľudovej kultúry je obec Zuberec, spoluusporiadateľmi Múzeum oravskej dediny v Zuberci, obec Oravský Biely Potok, Žilinský samosprávny kraj a Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Podujatie je realizované aj s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.

Pozvánka
Pozvánka
Zdroj: FB/Podroháčske folklórne slávnosti


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Podroháčske folklórne slávnosti, Foto: slovakia.travel
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies