Poľský prezident Duda je na návšteve Číny. Bude debatovať o situácii na Ukrajine

NETKY.SK • 24 Jún 2024, 12:31 • 2 min
Poľský prezident Duda je na návšteve Číny. Bude debatovať o situácii na Ukrajine

PEKING - Poľský prezident je na oficiálnej návšteve Číny. Líder Poľska Andrzej Duda by sa dnes mal stretnúť s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom a uviedol, že plánujú diskutovať o mieri na Ukrajine, migrácii aj o hybridnej vojne, informuje The Associated Press.

slovakia

left justify in out

„Snažím sa udržiavať priateľské vzťahy s Čínou. Poľsko malo s Čínou vždy slušné vzťahy a bol by som rád, keby to tak bolo aj naďalej,“ povedal Duda v piatkovom rozhovore pre súkromné rádio Zet. Na otázku, či verí, že Čína má v rukách kľúč k mieru v rusko-ukrajinskom konflikte, Duda odpovedal: „Myslím si, že do veľkej miery áno.“

Čína síce tvrdí, že je v bojoch neutrálna, za dôvod, prečo došlo k invázii na Ukrajinu považuje rozširovanie NATO. Čína zároveň udržiava s Moskvou pevné obchodné a diplomatické vzťahy.

Redakcia AP poznamenáva, že Poľsko s Ukrajinou susedí a poskytlo útočisko ľuďom utekajúcim pred bojmi a zachovalo tvrdý postoj voči ďalším ruským útokom.

Duda uviedol, že bude s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom hovoriť aj o tom, že Bielorusko vyvíja migračný tlak na hranici s Poľskom ako formu hybridnej vojny, ktorá zahŕňa aj kybernetické útoky.

Poľský prezident Duda sa bude tiež usilovať o zrušenie vízovej povinnosti pre Poliakov cestujúcich do Číny a plánuje hľadať možnosti zvýšenia poľského vývozu do tejto krajiny, aby sa vyvážili ich obchodné vzťahy.

Poľský štátny štatistický úrad uviedol, že minulý rok tvoril dovoz z Číny 13,9 % z celkového dovozu, zatiaľ čo poľský vývoz do Číny predstavoval len zlomok tohto množstva.

Počas návštevy sa tiež majú podpísať niektoré obchodné dohody. V stredu Duda odletí do finančného centra Šanghaja, kde sa zúčastní na poľsko-čínskom hospodárskom fóre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies