Ponuka bytov sa na bratislavskom realitnom trhu rozšírila. Ceny sa však nemenia!

NETKY.SK • 19 Júl 2024, 11:56 • 2 min
Ponuka bytov sa na bratislavskom realitnom trhu rozšírila. Ceny sa však nemenia!

BRATISLAVA - V Bratislave postupne rastie predaj a pribúdajú nové byty, ceny sa však zásadne nemenia. Vyplýva to z aktuálnej správy spoločnosti Bencont Investments.

slovakia

left justify in out

Cena bytov sa podľa nej posunula nahor len štrukturálne v dôsledku prírastku novej ponuky a dosiahla 5 008 eur za meter štvorcový s DPH. Ponuka bytov sa ku koncu druhého štvrťroka rozšírila na 3 468 bytov. Ku koncu druhého štvrťroka 2024 sa na bratislavskom realitnom trhu ponúkalo 3 468 bytov v novostavbách v rámci 91 projektov.

"Po necelých dvoch rokoch nastal prvý nárast počtu ponúkaných bytov, keď sa ponuka navýšila o 208 bytov," priblížili analytici s tým, že priemerná jednotková cena ponúkaných bytov medziročne vzrástla o 5,57 percent. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa ceny zvýšili o 2,9 percent.

Priemerná absolútna cena vzrástla v druhom štvrťroku o 8 100 eur na aktuálnych 337 300 eur s DPH, čo je medziročný nárast o 8,17 percent. 

"Bratislavský medián absolútnych cien je však o 58 400 eur nižší, na čom je možné ilustrovať rozdiel medzi prémiovými projektami a bytmi v nachádzajúcimi sa v strednom segmente," vysvetľujú analytici.

Priemerná interiérová plocha ponúkaných bytov zostala nezmenená na úrovni 63,89 metrov štvorcových po raste len o 0,5 percent. "Predaj novostavieb pokračoval v oživovaní aj v druhom štvrťroku 2024 keď sa v Bratislave predalo celkom 327 nových bytov," poznamenala spoločnosť.

Jednotková cena predaných bytov sa pohybovala na úrovni 4 587 eur za meter štvorcový s DPH, pričom medziročne vzrástla o 4,77 percent. Priemerná absolútna cena predaných bytov medziročne mierne klesla o 1,13 percent a dosiahla 301 401 eur s DPH.

Podľa hlavného analytika Bencont Investments Rudolfa Bruchánika posledný vývoj poukazuje na postupné oživovanie realitného trhu, napriek vyšším úrokovým sadzbám.

"Aj napriek tomu, že predaj bytov sa postupne prebúdza aj pri súčasných úrokových sadzbách, tak stále platí, že úrokové sadzby sú naďalej najväčším obmedzením dostupnosti bývania pre veľkú časť potenciálnych kupujúcich," konštatuje analytik.

V druhej polovici roka 2024 očakávajú pokračujúce oživovanie dopytu a rast predaja bytov, čo bude vytvárať priestor na rozširovanie ponuky nových bytov. "Vzhľadom na dopĺňanie ponuky bytov pri mierne rastúcom dopyte bude cena aj naďalej stagnovať," uzatvára Bruchánik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Bencont Investments, Foto: byty-premiere.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies