Týždeň česko-slovenskej vzájomnosti: Mestá Slovenska a Česka posilnia historické partnerstvá

NETKY.SK • 24 Október 2024, 16:57 • 2 min
Týždeň česko-slovenskej vzájomnosti: Mestá Slovenska a Česka posilnia historické partnerstvá

BRATISLAVA - Od 28. októbra do 3. novembra 2024 sa uskutoční prvý ročník Týždňa česko-slovenskej vzájomnosti. Iniciatíva organizovaná ZMOS a podporená českými partnermi má za cieľ prehĺbiť kultúrne a historické väzby medzi mestami Slovenska a Česka. Súčasťou podujatia bude vyvesenie vlajok na mestských úradoch a pripomenutie kľúčových udalostí spojených s česko-slovenskými vzťahmi.

slovakia

left justify in out

Od 28. októbra do 3. novembra 2024 sa uskutoční prvý ročník iniciatívy Týždeň česko-slovenskej vzájomnosti, organizovanej Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) v spolupráci so Svazem měst a obcí Českej republiky (SMO ČR).

Táto iniciatíva, ktorú podporil predseda ZMOS Jozef Božik, si kladie za cieľ prehĺbiť historické, kultúrne a spoločenské väzby medzi mestami a obcami Slovenska a Česka.

Do podujatia sa zapojí 21 slovenských miest a ich 26 partnerských miest v Česku, ktoré spoločne vyjadria podporu družobným vzťahom prostredníctvom symbolického aktu vyvesenia vlajok na budovách mestských úradov.

Podľa Božika ide o jedinečnú príležitosť, ktorá zdôrazňuje dôležitosť spolupráce medzi mestami a obcami v oblasti kultúry, vzdelávania, turizmu, ekológie a regionálneho rozvoja.

"Týždeň česko-slovenskej vzájomnosti je viac než len pripomienka spoločnej histórie, je to výzva na aktívnu spoluprácu," uviedol Božik. Podujatie má za cieľ obnoviť pozornosť k vzťahom, ktoré mohli byť prehliadané pre výzvy posledných rokov, vrátane ekonomických a geopolitických kríz.

Jedným z hlavných symbolických aktov podujatia bude vyvesenie vlajok Česka a Slovenska na budovách mestských úradov v oboch krajinách. Tento symbolický krok pripomenie historickú blízkosť medzi národmi a posilní vzťahy medzi partnerskými mestami.

ZMOS si zároveň pripomenie dôležité historické udalosti, ktoré formovali česko-slovenské vzťahy. Dňa 28. októbra 2024 sa na cintoríne v Černovej v Ružomberku uskutoční spomienkový akt na obete Černovskej tragédie z roku 1907.

V Martine bude v rovnaký deň pripomenutá Martinská deklarácia z roku 1918, ktorá potvrdila vôľu Slovákov pre spolužitie s Čechmi v spoločnom štáte.

Týždeň česko-slovenskej vzájomnosti tak predstavuje symbolický návrat k spoločným koreňom, no zároveň podporuje aktívnu spoluprácu medzi mestami a obcami Česka a Slovenska, čím prispieva k budovaniu pevných medzinárodných vzťahov na miestnej úrovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ZMOS, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies