Poplach pri Gardskom jazere: Vo vode našli vírus, ľudia majú črevné problémy

NETKY.SK • 2 Júl 2024, 15:25 • 2 min
Poplach pri Gardskom jazere: Vo vode našli vírus, ľudia majú črevné problémy

TORRI DEL BENACO - Časť pobrežia Gardského jazera, ktoré je v lete vyhľadávanou destináciou pre turistov z Nemecka a strednej Európy, má problémy s pitnou vodou. Píše to v utorok denník Corriere della Sera. Problémy sú na pobreží, ktoré spadá pod Benátsko – črevné problémy tu zasiahli vyše tisíc obyvateľov a návštevníkov. Podľa analýz sa však dá v najväčšom talianskom jazere kúpať.

slovakia

left justify in out

Problémy sa sústredia v meste Torri del Benaco, v ktorého vodovode rozbory potvrdili prítomnosť norovírusu. Ten spôsobuje črevné problémy, ktoré sa podľa stanice Rai News prejavili od konca minulého týždňa u viac ako tisíc ľudí. V meste platí od konca minulého týždňa zákaz používania vody z vodovodu. Úrady nechávajú vodovod dezinfikovať.

Úrady naopak odvolali predtým vydaný zákaz kúpania v jazere. Analýzy totiž nepotvrdili kontamináciu týchto vôd, píše denník Corriere della Sera. Testy boli v poriadku aj v prípade zdrojov spodných vôd. Úrady preto prešetrujú, ako sa norovírus dostal do vodovodu.

Opozícia kritizuje radnicu, že sa snažila problémy bagatelizovať z obáv pred dopadmi na cestovný ruch. Na ten je naviazaná veľká časť ekonomiky obcí, ktorá leží na brehu jazera. Radnica napríklad cez víkend nezrušila niektoré verejné oslavy.

Starosta mesta Stefano Nicotra to v pondelok odôvodnil tým, že sa vírus šíri vo vode, a nie cez kontakty ľudí, ktorí spolu tancujú alebo jedia. „Museli sme vyslať pozitívny signál,“ povedal podľa denníka Corriere della Sera starosta, podľa ktorého niektoré médiá problém zveličili.

V minulých rokoch jazero trápilo sucho, tento rok v ňom naopak hladina kvôli výdatným zrážkam dosiahla neobvykle vysokú úroveň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iDNES.cz, ČTK, Foto: Profimedia.cz
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies