Pozrite si niektoré dychberúce záchranné akcie po údere hurikánu Milton na Floridu + VIDEÁ

NETKY.SK • 11 Október 2024, 14:11 • 7 min
Pozrite si niektoré dychberúce záchranné akcie po údere hurikánu Milton na Floridu + VIDEÁ

Katastrofy prinášajú aj dobré správy a príbehy so šťastným koncom.

slovakia

left justify in out

Zatiaľčo hurikán Milton udrel na pevninu Floridy v oblasti Siesta Key v stredu v noci predsa len o niečo slabší ako sa predpokladalo - v sile katagórie 3, záchranári v týchto minútach a hodinách usilovne pomáhajú ľuďom a zvieratám v postihnutých oblastiach, niekedy prichádzajú v poslednej chvíli, aby zachránili ich životy.

Milton sa prehnal centrálnou časťou štátu Florida, pričom so sebou priniesol mimoriadne silný dážď, niekoľko nebezpečných tornád a búrkovú vlnu. Doteraz bolo hlásených najmenej šestnásť úmrtí, 3,4 milióna obyvateľov južného štátu Spojených štátov prišli o elektrinu.

ZACHRÁNENÝ MUŽ V OCEÁNE, CHLAPEC V TROSKÁCH, SENIORI AJ PES

Popri informovaní o štatistikách a rozsahu škôd, ktoré živel doteraz spôsobil sa ľudia dozvedajú aj o prípadoch so šťastným koncom. Celý čas od úderu hurikánu prebiehajú intenzívne záchranné práce statočných mužov, ktorých odvaha a obetavosť napísali už niekoľko dojímavých happy-endov uprostred celej tej katastrofy. Tu je len niekoľko z nichl:

Na jednom pozoruhodnom videu zverejnenom na sociálnych sieťach je zachytené, ako pobrežná stráž v oblasti Longboat Key pozorovala dobrodružný zásah posádky vrtuľníka, ktorá zachraňuje muža, držiaceho sa chladiaceho boxu. Muž bol následne prevezený do nemocnice v Tampe.

Na inom videu, ktoré vo štvrtok zverejnil úrad šerifa okresu Hillsborough, je vidieť, ako posádka člna zachraňuje 14-ročného chlapca, ktorý sa v záplavovej vode drží plota. V člne bol s námornou jednotkou aj samotný šerif Chad Chronister, keď zazreli chlapca plávať na troskách.

Šerif uviedol pre médiá, že chlapec po evakuácii pred hurikánom zostal u priateľa a keď hurikán prehrmel, chcel sa vrátiť domov, no uviazol v záplavových vodách„Bolo to doslova ako z nejakého filmu o stroskotancoch, keď sme ho videli, ako leží na plote a máva nám,“ dodal Chronister. „Chlapec takmer nedýchal, lapal po dychu, keď sme ho vytiahli.“

Ďalšie video z úradu šerifa okresu Hillsborough zobrazuje záchranu 135 obyvateľov zo zariadenia Great American Assisted Living v Tampe. Obyvatelia zariadenia pre seniorov sa dostali do bezpečia vo štvrtok skoro ráno po tom, čo ich objekt zaplavila voda z hurikánu Milton. Všetci 135 obyvatelia komunity Great American Assisted Living boli prevezení do suchších podmienok prostredníctvom pltí, vzdušných člnov a obojživelných vozidiel.

Floridská diaľničná polícia v stredu zdieľala ďalšie dojímavé video, na ktorom policajti zachraňujú psa, priviazaného k stĺpu, zatiaľčo voda mu siaha až po pás. V reakcii na tento príspevok floridský republikánsky guvernér Ron DeSantis poďakoval floridskej diaľničnej hliadke a varoval všetkých, ktorí sa takto správajú k domácim zvieratám. „Je nesmierne kruté, ak niekto nechá psa priviazaného k stĺpu uprostred blížiacej sa búrky. Úrad guvernéra Floridy bude hnať k zodpovednosti každého, kto zle zaobchádza s domácimi zvieratami,“ povedal DeSantis.

V následnom príspevku sa floridský úrad pre bezpečnosť na cestách a motorových vozidlách podelil o aktualizáciu spolu s fotografiou, na ktorej sa zdá byť pes v dobrej nálade.

Obrazok
Zdroj: people.com

Hurikán Milton, ktorý udrel na pevninu asi 112 kilometrov južne od veľkého sídla Tampy, napokon neprišiel v sile kategórie päť, ako sa všetci obávali, no aj tak spôsobil veľké škody. Udalosti sú pre obyvateľov juhu Spojených Štátov o to smutnejšie, že živel udrel len necelé dva týždne po hurikáne Helene, ktorý si vzal takmer 250 ľudských životov.

NAJHORŠIE SCENÁRE SA NENAPLNILI

Najhoršia búrková vlna, ktorú priniesol Milton bola v okrese Saratosa, kde dosahovala tri metre. Hladina vody, ktorú živel priniesol môže stúpať ešte niekoľko dní a záchranárske zložky budú mať veľa práce, no ako uviedol guvernér Floridy DeSantis, "napokon sa neudial ten najhorší možný scenár, ktorý sa mohol stať. Som presvedčený, že sa z toho veľmi rýchlo spamätáme," dodal a poďakoval záchranárom, ktorí sú stále v teréne za priam hrdinské nadľudské výkony pri záchrane ľudských - aj zvieracíc - životov. Doteraz bolo zachránených najmenej 340 ľudí a 49 domácich zvierat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: dailywire.com, Foto: apnews.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies