Práca ministerstva kultúry na podpore kreatívneho priemyslu: Spojenie síl pre tvorivú budúcnosť

NETKY.SK • 29 August 2024, 16:13 • 2 min
Práca ministerstva kultúry na podpore kreatívneho priemyslu: Spojenie síl pre tvorivú budúcnosť

BRATISLAVA - Kultúrne vzdelávanie na školách, ochrana a rozvoj menšinových kultúr, ako aj spolupráca s inými rezortmi na podpore kultúry a kreatívneho priemyslu sú neoddeliteľnou súčasťou budovania silnej a rozmanitej spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Vzdelávanie zamerané na kultúru pomáha mladým ľuďom pochopiť a oceniť bohatstvo našej histórie a tradícií, čím zároveň zvyšuje ich povedomie o kultúrnom dedičstve. Ochrana menšinových kultúr na Slovensku je kľúčová pre zachovanie národnej identity a diverzity, ktorá obohacuje celú spoločnosť.

Spolupráca medzi rôznymi sektormi, vrátane školstva, kultúry a hospodárstva, je nevyhnutná pre podporu kultúrnych iniciatív a rozvoj kreatívneho priemyslu, ktorý má potenciál výrazne prispieť k sociálnemu a ekonomickému rastu krajiny.

1. Rozvoj kultúrneho vzdelávania na školách

Vláda, ktorej súčasťou je aj MK SR sa vo svojej kultúrnej politike zaviazala, že vytvorí podmienky na prepojenie umeleckého školstva s odbornou prípravou a praxou v štátnych umeleckých inštitúciách, aby talentovaní študenti a absolventi mali možnosť kvalitnej prípravy a následného uplatnenia sa v profesionálnych podmienkach.

Vláda považuje kultúrne poukazy za účelný a efektívny nástroj na zvyšovanie kultúrno- sociálneho povedomia a nástrojom podporujúcim vzťah mladej generácie ku kultúre.

Za týmto účelom je v príprave aj projekt mediálnej výchovy na školách, ktorý má za cieľ zlepšiť kompetencie žiakov v oblasti mediálnej komunikácie a jej dosahu na život ľudí a zvýšiť kritické myslenie a samostatnosť žiakov a študentov v myslení aj pri vonkajšom tlaku masmédií.

2. Ochrana a rozvoj menšinových kultúr na Slovensku

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky sa dlhodobo zameriava na ochranu a rozvoj kultúry národnostných menšín prostredníctvom Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v podpore a udržiavaní kultúrnej identity národnostných menšín.

Jeho financovanie zo štátneho rozpočtu je dôležitým prejavom záväzku Slovenskej republiky voči národnostným menšinám žijúcich na území Slovenska. Každoročným príspevkom zo štátneho rozpočtu v hodnote 8 800 000 eur Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky dbá na zabezpečenie toho, aby národnostné menšiny na Slovensku mohli zachovávať a rozvíjať svoju kultúrnu identitu v prostredí, ktoré podporuje ich rovnoprávne postavenie a aktívnu účasť na kultúrnom živote krajiny.

3. Spolupráca s inými rezortmi na podpore kultúry a kreatívneho priemyslu

Ministerstvo kultúry SR má podpísané Memorandum o spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR zo dňa 20. októbra 2023, ktoré zahŕňa prierezové témy zamerané na podporu kultúry a kreatívneho priemyslu.

Ministerstvo kultúry SR je členom viacerých medzirezortných pracovných skupín. Vecne príslušné odbory MK SR spolupracujú v rámci svojej vecnej pôsobnosti s ďalšími rezortmi, ako sú školstvo, hospodárstvo, zahraničné záležitosti a financie.

Pripravené k podpisu je aj memorandum s Ministerstvom cestovného ruchu a športu, s ktorým bude aktívne spolupracovať na rozvoji cestovného ruchu motivovaného kultúrou.

4.  Zvyšovanie povedomia o kultúrnom dedičstve medzi mládežou

Ministerstvo kultúry SR v diskusii s odbornou verejnosťou zrealizovalo v koncom roka 2023 prieskum v organizáciách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Z výsledkov dotazníkového prieskumu vyplynulo, že väčšina (81 %) organizácií v rezorte Ministerstva kultúry SR realizuje nejakú formu vzdelávania pre verejnosť, ktorého sa podľa zozbieraných dát zúčastnilo vyše 120 000 účastníkov prezenčne a z toho vyše 90 000 z cieľovej skupiny detí a mládeže.

Rezortné organizácie realizujú vzdelávacie aktivity v širokej palete tém. Najčastejšie sú zastúpené literárna a čitateľská gramotnosť, história a kultúrne dedičstvo, hudba a spev, folklór, divadlo a scénické umenie a literatúra a jazyková kultúra. Najčastejšou formou vzdelávania sú tvorivé dielne, workshopy, diskusie, besedy, exkurzie, vzdelávacie programy k výstavám alebo expozíciám, prednášky, školenia.

Organizácie sa pri realizácii vzdelávacích aktivít sústreďujú na cieľovú skupinu detí a mládeže. Takmer 60 % obsahovo špecifických aktivít je určených pre školské kolektívy a ďalších 7 % pre rodiny s deťmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo kultúry SR, Foto: hlavnespravy.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies