Pracujte bezpečne: Moderné otroctvo je realitou u nás, aj za hranicami + VIDEO

NETKY.SK • 18 Október 2024, 13:22 • 3 min
Pracujte bezpečne: Moderné otroctvo je realitou u nás, aj za hranicami + VIDEO

Obchodovanie s ľuďmi, nazývané aj moderné otroctvo, je tretím najvýnosnejším nelegálnym obchodom, ktorého obeťami je na celom svete aktuálne až 50 miliónov ľudí. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) Slovensko vzdeláva verejnosť ako rozpoznať varovné signály a chrániť sa v nebezpečných situáciách.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná organizácia pre migráciu Slovensko realizovala v mesiacoch apríl a máj 2024 informačnú kampaň zameranú na prevenciu, zvyšovanie povedomia a bezpečnosti ľudí pracujúcich doma i v zahraničí alebo tých, ktorí sa za prácou chystali vycestovať. „Letné obdobie znamená zvýšené množstvo pracovných ponúk v zahraničí, o ktoré javia záujem najmä mladí ľudia so záujmom spoznávať nové krajiny a ideálne si aj zarobiť. Snažíme sa našimi aktivitami upozorniť ľudí na signály, ktorým by mali venovať zvýšenú pozornosť a vyhnúť sa tak potenciálnemu ohrozeniu,“ informuje Zuzana Bartalská, IOM Slovensko.

Cieľom kampane bolo upozorniť rôzne cieľové skupiny na situácie, v ktorých sa môžu ocitnúť, a tiež ponúknuť spôsoby, ako sa nebezpečným situáciám vyhnúť a chrániť sa. S tradičnou, no vynovenou webstránkou, e-learningovým kurzom, kampaňou na sociálnych sieťach a mobilnou aplikáciou SAFE na tému bezpečného cestovania a bezpečnej práce doma i v zahraničí chce IOM ľudí informovať o hrozbách, nebezpečných situáciách a preventívne vzdelávať každého, kto je aktívny na trhu práce.

Predmetom informatívnej kampane sú rôzne fakty a mýty, napríklad:

  • Mýtus: Počas cesty do zahraničia je dobré spoliehať sa na niekoho, kto ovláda jazyk danej krajiny a všetko mi vybaví.
  • Ako vyzerá správa, pri ktorej treba spozornieť?: Mám pre vás skvelú pracovnú ponuku. Musíte sa rozhodnúť okamžite!
  • Kedy je pracovná ponuka bezpečná? Keď mám v rukách zmluvu v jazyku, ktorému dobre rozumiem.

Ďalšie tipy a rady, ktoré sú súčasťou kampane, nájdete na sociálnych sieťach IOM Slovensko: Facebooku (IOM Slovakia), Instagrame (@iom_slovakia).

„Na prvý pohľad si asi všetci pomyslia: 'Mne sa to nemôže stať'. Pravda je však taká, že všetci sa môžeme dostať do situácie, kedy sa nám podozrivá pracovná ponuka z internetu alebo aj od známeho môže zdať ako skvelé riešenie,“ povedala Zuzana Bartalská, vedúca oddelenia ´Counter-trafficking´ v IOM Slovensko. Obchodovanie s ľuďmi, moderné otroctvo, je trestný čin, ktorý porušuje základné ľudské práva.

IOM prichádza s novinkou pre tých, ktorí sa odborne venujú práci so zraniteľnými skupinami, prináša e-learningový kurz o obchodovaní s ľuďmi. V ňom sa pomáhajúce profesie, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a ďalší odborníci v kontakte s príjemcami pomoci dozvedia, čo je to obchodovanie s ľuďmi, ako ho možno rozpoznať a tiež, ako postupovať, ak ho odhalia. Interaktívny kurz je dostupný v slovenskom jazyku, je bezplatný a končí certifikátom. Viac informácií o kurze na: www.ecampus.iom.int.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), Foto: Supply Chain Brain / iStockphoto (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies