Pre Apple je EÚ priepasťou na peniaze

NETKY.SK • 16 September 2024, 17:38 • 2 min
Pre Apple je EÚ priepasťou na peniaze

Najväčšia spoločnosť na svete si v regióne, kde podľa nej nemôže predávať svoje najnovšie technológie, narobila pokuty, dane a vyšetrovania.

slovakia

left justify in out

Len minulý týždeň najväčšia spoločnosť na svete prehrala svoje odvolanie v súvislosti s daňovým poplatkom vo výške 13 miliárd eur. V marci dostala pokutu vo výške 1,8 miliardy eur za pravidlá týkajúce sa obchodu s aplikáciami. A v súčasnosti prebiehajú tri vyšetrovania, v rámci ktorých by jej mohla byť uložená pokuta za nedodržiavanie požiadaviek zákona EÚ o digitálnych trhoch (DMA).

Spoločnosť Apple sa minulý týždeň zamerala najmä na predstavenie svojho nového iPhonu "vytvoreného pre Apple Intelligence", ktorý sľubuje, že bude využívať umelú inteligenciu na písanie správ, vytváranie filmov a rezervácie v reštauráciách.

Nie však v Európskej únii, kde kvôli "regulačným nejasnostiam" spoločnosť túto funkciu nezavedie.

Jedna z vysokopostavených používateliek iPhonu, komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová, nebola sklamaná a v júni povedala, že sa jej "celkom uľavilo, že na svojom iPhone nedostanem službu aktualizovanú umelou inteligenciou".

Fanúšikovia spoločnosti Apple to vidia inak: "Apple uviedol, že funkcie umelej inteligencie nebudú fungovať v EÚ alebo ak je váš telefón nastavený na krajinu EÚ."

 

Robenie ústupkov

Spoločnosť Apple bola jedným z technologických gigantov, ktorý kedysi hral bruselskú hru hladko a obchádzal antimonopolné a regulačné problémy, ktoré trápili ostatné veľké technologické firmy. Urobil ústupky, aby sa upokojili vyšetrovania týkajúce sa sťahovania hudby a elektronických kníh.

A hoci spoločnosť Apple začiatkom tohto roka urovnala protimonopolné vyšetrovanie platieb za svoje telefóny a minulý rok pridala nabíjací port, ktorý jej nariadila EÚ a proti ktorému sa predtým postavila, tieto opatrenia boli len jednou z častí toho, čo Vestagerová minulý týždeň označila za "zmiešanú situáciu". Už predtým kritizovala spoločnosť za to, že po sebe zanechala "smutnú pachuť nezákonného správania".

Najväčšie regulačné problémy spoločnosti Apple sa týkajú jej obchodu s aplikáciami. Z výrobcu zariadení sa stala aplikačná platforma, ktorá vo svojom finančnom roku končiacom v septembri 2023 dosiahla tržby vo výške 383 miliárd dolárov. Približne štvrtinu svojich obrovských príjmov čerpá z Európy.

Teraz predáva služby a berie si podiel zo služieb ponúkaných inými vývojármi, ktorí predávajú svoje aplikácie v obchode Apple. Niektorí vývojári tento poplatok označujú za nespravodlivú "daň Apple", ktorú chcú regulátori a súdy obmedziť.

Komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová predtým kritizovala spoločnosť za to, že zanechala "smutnú pachuť nezákonného správania".
Komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová predtým kritizovala spoločnosť za to, že zanechala "smutnú pachuť nezákonného správania".
Zdroj: AFP / Getty Images / Kenzo Tribouillard

EÚ je jedným z viacerých orgánov presadzovania práva, ktoré kontrolovali, ako spoločnosť Apple stanovuje pravidlá pre vývojárov aplikácií, ktorí predávajú na jej platforme. Prostredníctvom DMA však pokročila ďalej v zakazovaní niektorých praktík.

Spoločnosť Apple tvrdo a neúspešne lobovala proti ustanoveniu DMA, ktoré zakazovalo tzv. side-loading, teda pridávanie nového obchodu s aplikáciami do zariadenia, aby si zákazníci mohli nainštalovať softvér, ktorý nebol v obchode spoločnosti Apple. Argumentovala tým, že by to znížilo bezpečnosť iPhonov, pretože by to uľahčilo kyberzločincom prepašovať do telefónov svoje programy.

 

Pod tlakom

Spoločnosť sa napriek tomu prispôsobila novým pravidlám EÚ. Začiatkom tohto roka vypracovala plán na dosiahnutie súladu a v marci reagovala na kritiku vysvetľujúc, že jej inžinieri "boli v podstate nútení pri vymýšľaní nových obchodných podmienok čerpať z čistého stola".

Neustála kritika zo strany vývojárov, že Apple možno nezašiel dostatočne ďaleko, prinútila spoločnosť v posledných mesiacoch vykonať niekoľko úprav svojich podmienok.

"Určite sú pod tlakom, inak by tieto zmeny nerobili," povedal Francisco Jeronimo, viceprezident pre zariadenia v Európe, na Blízkom východe a v Afrike v spoločnosti IDC, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu.

Hovorca spoločnosti Apple Julien Trosdorf uviedol, že spoločnosť bude "naďalej konštruktívne spolupracovať s Európskou komisiou".

"Počas uplynulých mesiacov sme preukázali flexibilitu a schopnosť reagovať na požiadavky Európskej komisie a vývojárov, počúvali sme ich a zapracovávali ich pripomienky," povedal.

Vestagerová, ktorá triumfovala po prekvapivom víťazstve v daňových záležitostiach spoločnosti Apple, si minulý týždeň mohla dovoliť byť zmierlivá: "Spolupracujeme so spoločnosťami, aby dodržiavali predpisy. Nepracujeme proti spoločnosti."

Spoločnosť Apple môže ešte veľa trieť, pretože pokutu Komisie a vymáhanie DMA napadne na súde, aj keď sa s regulačnými orgánmi dohaduje, ako dodržiavať zákon a ako môžu jej služby spĺňať novú právnu normu.

"Bude existovať rovnováha medzi tým, čo chce EÚ, a tým, čo spoločnosť Apple považuje za najlepší a najbezpečnejší zážitok pre koncových používateľov," povedal Jeronimo. "Otázkou je, či sa to dostane do bodu, keď spoločnosť Apple povie: 'Neuvedieme ho na trh v EÚ, pretože požiadavky Európskej komisie sú neprimerané?'"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Politico, Foto: Getty Images / Sean Gallup
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies