Prečo sú niektorí ľudia náchylnejší na chrípku ako iní?

NETKY.SK • 30 September 2024, 12:48 • 2 min
Prečo sú niektorí ľudia náchylnejší na chrípku ako iní?

To, že niekomu sa sezónne virózy akoby zázračne vyhýbajú, v skutočnosti nemusí byť žiadny zázrak.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Určite aj vy máte medzi sebou niekoho takého – zatiaľčo ostatných rad za radom kosí viróza a so začiatkom jesene pravidelne zaľahnú do postele s teplotami, smrkaním a kašľom, vždy sa nájde niekto, na koho sa to jednoducho „nenalepí“.

Sú naozaj ľudia, ktorí celé roky nedostali žiadnu sezónnu chrípku a aj počas najsilnejšej epidémie fungujú veselo ďalej. Neboli sto rokov u lekára, ako sa hovorí, nepoznají, čo je to jesť lieky a jeseň, plnú viróz prežijú bez jediného dňa v posteli s kašľom a smrkaním.

AKO ODOHNAŤ CHRÍPKU

Nezúfajte si, pretože aj vy môžete ovplyvniť to, či na vás nejaká tá chrípka sadne, alebo nie, ako často a ako rýchlo sa s ňou vysporiadate. Existujú síce aj  určité faktory, ktoré pomáhajú ľuďom vyhnúť sa chrípke bez toho, aby sa o to pričinili, no vo veľkej miere môžeme urobiť práve my niečo pre to, aby sme viróze nepodľahli.

A nie je to žiadna veľká veda, ale veci, o ktorých ste už určite počuli.

Obrazok
Zdroj: thedoctorweighsin.com

Celkovo sú na všetky choroby, nielen na chrípku náchylnejší ľudia, ktorí žijú pod stresom, nevedia upokojiť svoju myseľ, zastaviť sa, nájsť v živote miesto aj pre odpočinok a relax, stále sa pre niečo starostia, majú nevyriešené a nenaplňujúce vzťahy s okolím, pozerajú sa na svet pesimisticky.

Chrípka určite skôr sadne aj na ľudí, ktorí si nedoprajú dostatok kvalitného spánku (denne aspoň 6 hodín), existujú štúdie o tom, že vám nepomôže ani nadmerná konzumácia alkoholo, viac ohrození sú aj fajčiari.

Takisto môžete ovplyvniť svoje zdravie a odolnosť voči viróze vyváženou a bohatou stravou (listová zelenina, brokolica, cesnak, kapusta, červená paprika, špenát, jogurty, mandle, slnečnicové jadierka, kiwi, ríbezle, avokádo, čučoriedku, citrusy, strukoviny, orechy, hrozno, cibuľa, čili, med…).

Viac ohrození sú, samozrejme, ľudia, ktorí majú sedavý spôsob života, celé dni sa hrbia nad počítačom v nevetraných miestnostiach, neholdujú žiadnemu športu. Naopak, vo výhode sú tí, ktorí majú vo svojom týždennom programe zaradený dostatok športu a pohybu. Pomáhajú aj prechádzky vonku - aj keď je už chladnejšie počasie, neverte tomu, že sa ochránite před virózami tak, že budete zavretí doma. Trochu otužovania a čerstvý vzduch náš imunitný systém len posilní.

Pravidelný pohyb je jednou zo zbraní proti virózam.
Pravidelný pohyb je jednou zo zbraní proti virózam.
Zdroj: astym.com

A čo s faktormi, ktoré jednoducho neovplyvníme?

Celkovo sú viac náchylní na chrípkové ochorenia ľudia starší (rizikový je vek nad 65 rokov), takí, ktorí majú oslabený imunitný systém inými, vážnymi ochoreniami (onkologické ochorenia, cukrovka, astma…)

Takisto veľa neurobíte s tým, ak sa musíte pohybovať na miestach, kde je veľa chorých ľudí. Všeobecne platí, že čím väčšia priama vystavenosť nakazeným osobám, tým väčšia pravdepodobnosť ochorenia.

No okrem toho všetkého vstupuje do hry ešte jeden faktor, ktorý nemôžeme nijako ovplyvniť – genetika. Aj vďaka nej sa stane, že dvaja ľudia sú vystavení rovnakému vírusu, rovnakej dávke, dokonca aj rovnakému zdroju, pričom jeden z nich veľmi ochorie a druhý vôbec.

Vedci tvrdia, že už genetika ovplyvňuje to, ako náš imunitný systém reaguje na vírus chrípky. Niektorí ľudia majú skrátka také genetické odchylky, ktoré spôsobujú, že ich imunitný systém je menej účinný v boji proti chrípke. Iní naopak.

V schopnostiach nášho imunitného systému má prsty aj genetika.
V schopnostiach nášho imunitného systému má prsty aj genetika.
Zdroj: savmat.net

Za mnohé môže interferón typu I. – proteín, kterého aktivita sa počas počiatočnej fázy infekcie zvyšuje, a práve vyvolanie silnej reakcie tohoto proteínu zastavuje replikáciu vírusu a teda šírenie choroby v tele.

No táto vlastnosť imunitného systému sa neviaže na žiadnu konkrétnu skupinu ľudí, a tak ide viac menej o lotériu. Imunitný systém každého jedného človeka je jedinečný, líši sa od všetkých ostatných, a preto rôzni ľudia majú rôzne imunitné reakcie na rôzne patogény.

Práve preto by sme sa však mali odhodlať vziať do svojich rúk aspoň to, čo môžeme ovplyvniť. Jedzte jedlá, plné vitamínov, choďte na prechádzky, spite a oddychujte, nevzdávajte sa dobrej nálady, nestresujte sa zbytočne pre to, pre čo sa neoplatí, venujte sa radostným, trebárs aj drobným činnostiam, rozhodnite sa pre optimizmus, úsmev a pozitívnych ľudí okolo seba, a aj chrípka to s vami bude mať oveľa ťažšie!

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: discovermagazine.com, Foto: aarp.org
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies