Pred prázdninami narástol záujem o väčšie rodinné vozidlá. Aký model je najobľúbenejší na Slovensku?

NETKY.SK • 14 Júl 2024, 15:04 • 2 min
Pred prázdninami narástol záujem o väčšie rodinné vozidlá. Aký model je najobľúbenejší na Slovensku?

BRATISLAVA - S nástupom letnej sezóny sa na Slovensku výrazne zvýšil záujem o veľké rodinné vozidlá. V autocentrách AAA Auto a Mototechna, ktoré prevádzkuje skupina AURES Holdings, tvorí predaj väčších automobilov typu kombi, SUV, MPV alebo viacmiestnych dodávok už 61 % celkového predaja.

slovakia

left justify in out

"Vždy s príchodom leta, rovnako ako neskôr aj s príchodom zimy, rastie dopyt po väčších rodinných vozidlách," uviedol spolugenerálny riaditeľ AURES Holdings Petr Vaněček s tým, že v júni navyše kombíky predbehli v predajoch hatchbacky, čo sme naposledy mohli vidieť v čase pandémie.

Vaneček spresnil, že veľká časť týchto vozidiel (52,9 %) jazdí na diesel a 38 % má automatickú prevodovku. Štvrtina predaných áut má náhon na všetky štyri kolesá. Najobľúbenejším modelom je Škoda Octavia kombi, ktorá tvorí 11 % predajov v segmente väčších rodinných áut.

Dodal, že v posledných rokoch zaznamenávajú pokles záujmu o hatchbacky, ktoré v júni 2024 tvorili už len 25,6 % predajov, v roku 2019 ich predaj tvoril 31 %. Naopak, kombíky sú stále populárnejšie, keď ich predaj v júni vzrástol na takmer 27 %. Mestské SUV si udržujú stabilnú pozíciu s približne štvrtinovým podielom na trhu.

Vaněček vyzdvihol tento rok ako výnimočný nielen dopytom, ale aj dosiahnutým rekordom. "Predaje v AAA Auto a v Mototechne sú zatiaľ najvyššie v našej tridsaťdvaročnej histórii. Za prvých šesť mesiacov sme v skupine celkovo predali už 54-tisíc áut," povedal.

Medzi najobľúbenejšími modelmi na Slovensku dominuje Škoda Octavia kombi nasledovaná modelom Škoda Fabia kombi. Na treťom a štvrtom mieste sa umiestnili kombi verzie Volkswagen Passat a Škoda Superb.

"S ohľadom na všeobecne mierne rastúci dopyt po elektromobiloch stúpa podiel áut s elektromotorom aj medzi väčšími vozidlami. Medzi nimi je veľmi žiadaná Škoda Enyaq," doplnil Vaněček.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: AURES Holdings, Foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies