Prešovské múzeum obohatilo svoju zbierku o zreštaurované PORTRÉTY CISÁROV Habsburgovcov

NETKY.SK • 25 September 2024, 18:38 • 2 min
Prešovské múzeum obohatilo svoju zbierku o zreštaurované PORTRÉTY CISÁROV Habsburgovcov

PREŠOV - Krajské múzeum v Prešove, zriadené Prešovským samosprávnym krajom, získalo štyri zreštaurované portréty cisárskych veličenstiev Jozefa II., Ferdinanda I. Dobrotivého, Františka Jozefa I. a Karola I. Habsburského. Po 80 rokoch budú tieto diela sprístupnené verejnosti v pripravovanej expozícii Umenie Prešovského kraja.

slovakia

left justify in out

Krajské múzeum v Prešove, spravované Prešovským samosprávnym krajom (PSK), získalo štyri zreštaurované portréty významných cisárskych veličenstiev, čím obohatilo svoj zbierkový fond.

Dielo Jozefa II., Ferdinanda I. Dobrotivého, Františka Jozefa I. a Karola I. Habsburského sa po 80 rokoch opäť sprístupní verejnosti v rámci pripravovanej expozície Umenie Prešovského kraja. Reštaurovanie týchto významných diel bolo financované z Fondu na podporu umenia.

V prvej etape projektu reštaurovania v roku 2023 sa múzeum zameralo na ošetrenie významných portrétov určených pre grófsku jedáleň barokového kaštieľa rodiny Dessewffy v Hanušovciach nad Topľou.

V druhej etape, ktorá sa nedávno realizovala, odborníci reštaurovali už spomínané portréty a ďalšie veľkoformátové dielo. Medzi nimi je aj portrét cisára Jozefa II. v mladom veku, ktorý pravdepodobne pochádza z pôvodného mobiliára humenského kaštieľa.

Ďalej sa na reštaurovaní podieľal aj veľkorozmerný portrét cisára Ferdinanda I. Dobrotivého v husárskej uniforme a portrét cisára Františka Jozefa I. zobrazený v uhorskej husárskej uniforme krátko po jeho korunovácii za uhorského kráľa v roku 1867. Posledným z reštaurovaných diel je dielo zobrazujúce blahoslaveného Karola I. Habsburského, ktoré vytvoril prešovský maliar Maximilián Kurth v roku 1917.

Tento projekt má význam nielen z hľadiska umeleckého, ale aj historického, keďže dielo poskytuje potenciál pre ďalší výskum a objasnenie umeleckej hodnoty a historického kontextu týchto portrétov.

Krajské múzeum v Prešove plánuje do roku 2025 odborne ošetriť všetky portréty cisárskej rodiny Habsburgovcov, ktoré získalo zo zberov panských sídel po roku 1945. Cieľom je zachovať a sprístupniť bohaté kultúrne dedičstvo pre budúce generácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Krajské múzeum Prešov, Foto: slovenskycestovatel.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies